Ceasurile fabricate in Elvetia poarta denumirea “Swiss Made” (sau pe scurt, “Swiss”) cat si logo-ul producatorului sau distribuitorului. Aceasta etichetare (loc de origine, in termeni legali) se bucura de o reputatie puternica in intreaga lume iar globalizarea comertului i-a amplificat importanta. Mai mult, consumatorul modern cauta maximum de informatie atunci cand doreste sa cumpere un ceas nou.

Ce sta in spatele acestei reputatii?

Ce inseamna pentru consumator aceasta etichetare?

“Swiss made” personifica un concept al calitatii ce a progresat de-a lungul timpului. Acesta include calitatea tehnica a ceasului (acuratete, siguranta, rezistenta la apa si rezistenta la socuri) cat si calitatea estetica (eleganta si originalitate a design-ului), acoperind atat metodele traditionale de fabricatie cat si noile tehnologii (micro-electronica).

Elvetienii nu sunt singurii producatori de ceasuri ce produc ceasuri de inalta calitate si astfel se confrunta cu o competitie puternica. Totusi, gratie infrastructurii unice si al spiritului inovator, acestia au reusit sa-si mentina pozitia de lideri.

Valoarea intrinseca a denumirii “Swiss made” este astfel rezultatul efortului considerabil facut de companiile producatoare de ceasuri, acestea fiind responsabile pentru mentinerea reputatiei.

In timp ce nume prestigioase de brand-uri au prosperat, acestea nu au pus denumirea de “Swiss made” pe un loc secundar. Numele brand-urilor si denumirea “Swiss made” au functionat intotdeauna intr-o alianta ce asigura consumatorul cu cele mai bune garantii.

Este surprinzator faptul ca acest avantaj stimuleaza apetitul falsificatorilor. Astfel, denumirea “Swiss made” trebuie sa fie protejata in mod constant in fiecare piata. Avand in vedere ca aceasta protectie este una din preocuparile principale ale Federatiei de orologerie, ce sustine un razboi continuu prin mijloace legale si administrative pentru a impiedica utilizarea abuziva a apelativului “Swiss”. Armele folosite in acest razboi sunt legile fiecarei tari avizate, sustinute de acorduri internationale (tratate bilaterale semnate de Elvetia cu cateva tari Europene si conventii multilaterale concepute de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale si Organizatia Mondiala a Comertului – acordul TRIPS).

Admitand faptul ca trebuie sa stabileasca un exemplu, Elvetia a luat deja masurile legale. Noua lege referitoare la “protectia numelor brand-urilor si a locului de origine”, promulgata la 28 august 1992, a introdus pedepse mult mai severe. Autoritatile vamale elvetiene, de exemplu, supravegheaza cu atentie toate importurile, exporturile si marfa in tranzit.

Mai mult, o lege ce “normeaza utilizarea numelui Swiss pentru ceasuri” stabileste conditiile minime ce trebuie indeplinite inainte ca un ceas sa primeasca denumirea “Swiss made”.

Aceasta lege este bazata pe un concept conform cu care calitatea elvetiana depinde de durata producerii unui ceas in Elvetia, chiar daca sunt utilizate si componente de origine straina. Astfel, este necesar ca asamblarea mecanismului (motorul ceasului) si ceasul insusi (instalarea cadranului, a indicatorilor si a diferitelor piese ale carcasei) trebuie efectuata in Elvetia, impreuna cu testarea finala a mecanismului. De asemenea, este obligatoriu ca cel putin 50% din componentele mecanismului sa fie produse in Elvetia.

Anumite regiuni din Elvetia au propriul lor “loc de origine”. Cel mai celebru este “Geneve”, care se identifica cu ceasuri de calitate superioara produse in cantonul Geneva. Ca si “Swiss made”, aceasta denumire este foarte populara printre falsificatori si astfel, beneficiaza de protectie continua in cadrul programului impotriva falsificarii, sustinut de Federatia de orologerie.

Industria ceasornicareasca elvetiana este foarte activa in lupta pentru salvarea integritatii denumirii “Swiss made” si a celorlalte denumiri regionale care certifica calitatea.

Consumatorul vigilent poate juca de asemenea un rol eficient de sustinere. Alegand puncte de vanzare renumite si nefiind tentat de afaceri dubioase, acesta poate ajuta la eradicarea falsificatorilor, protejandu-si interesele si contribuind la apararea comertului corect.

Federatia de orologerie si reprezentantele sale regionale vor fi bucuroase sa furnizeze mai multe informatii referitoare la acest subiect.

Problema legala

 Conditiile de utilizare

 Un ceas elvetian

 Un mecanism elvetian

 Extinderea materiala a utilizarii cuvantului “Swiss”

 Cureaua

 Carcasa

 Indicatia “Swiss Quartz”

 Indicatia “Swiss parts (piese)”

 Rolul federatiei de orologerie

Conditiile de utilizare

Un ceas elvetian

Numai daca este elvetian, un ceas poate sa poarte denumirea “Swiss made” sau “Swiss”, sau orice alta expresie continand cuvantul “Swiss” sau traducerea sa, in afara tarii. Conform Sectiunii 1a din OSM, un ceas este considerat elvetian daca:

 Mecanismul sau este elvetian.

 Mecanismul sau este asamblat in Elvetia.

 Producatorul sustine inspectia finala in Elvetia.

Un mecanism elvetian

Dupa cum am vazut, pentru a fi elvetian, un ceas trebuie sa aiba mecanism elvetian. Conform Sectiunii 2 din OSM, un mecanism este considerat elvetian daca:

 A fost asamblat in Elvetia

 A fost inspectat de catre producator in Elvetia

 Componentele elvetiene valoreaza cel putin 50% din valoarea totala, fara a pune la socoteala costul asamblarii.

Daca mecanismul indeplineste aceste conditii, dar ceasul nu este asamblat in Elvetia, indicatia “Swiss” poate fi aplicata pe una din componentele mecanismului iar pe exteriorul ceasului putand sa apara numai indicatia “mouvement suisse” sau “Swiss movement”. Sectiunea 3 din OSM solicita ca indicatia “movement” (mecanism) sa apara ca un cuvant intreg si sa fie scrisa cu aceleasi caractere, identice ca dimensiune si culoare, precum cuvantul “Swiss”.

Extinderea materiala a utilizarii cuvantului “Swiss”

Cuvantul “utilizare” are un inteles mai larg: acesta nu acopera doar aplicarea indicatiei mai sus amintita ceasului dar, conform cu Sectiunea 3/5 din OSM:

 Vanzarii, ofertei de vanzare sau a punerii in circulatie a ceasurilor ce poarta o astfel de indicatie.

 Aplicarea acestei indicatii simbolurilor, reclamelor, pliantelor, facturilor, scrisorilor sau hartiilor cu valoare comerciala.

Cazuri particulare : Cureaua

Indicatia “Swiss made” poate sa apara numai pe o curea produsa in Elvetia si daca ceasul este de asemenea elvetian. O curea este considerata de origine elvetiana daca a fost supusa unei operatiuni esentiale de manufacturare in Elvetia si daca 50% din costurile de productie sunt de origine elvetiana.

Atunci cand o curea elvetiana este atasata unui ceas produs in afara, aceasta poate sa poarte doar o referire la cuvantul “Swiss” daca indicatia arata clar ca numai cureaua este de origine elvetiana (de exemplu “curea elvetiana”).

Carcasa

Indicatia “Swiss case” de pe carcasa unui ceas confirma faptul ca aceasta este de origine elvetiana. O carcasa este considerata elvetiana daca:

 A fost supusa unei operatiuni esentiale de manufacturare in Elvetia (matritare, prelucrare sau slefuire)

 A fost asamblata si inspectata in Elvetia

 Mai mult de 50% din costurile de productie (minus valoarea materialului) sunt datorate operatiunilor efectuate in Elvetia

Atunci cand indicatia “Swiss made” apare pe exteriorul carcasei si ceasul este produs in afara, originea mecanismului sau a ceasului trebuie aplicata pe exteriorul ceasului.

Indicatia “Swiss Quartz”

Aceasta indicatie este deseori aplicata ilegal pe exteriorul ceasului, mai ales de catre producatorii straini ce doresc sa arate ca mecanismul quartz utilizat este de origine elvetiana. Dar, conform OSM, utilizarea acestei indicatii pe exteriorul ceasului semnifica faptul ca ceasul este elvetian.

Indicatia “Swiss parts”

Acest marcaj indica faptul ca mecanismul este compus din mecanisme incomplete care au fost produse in Elvetia dar asamblate in afara tarii. Aceasta indicatie poate sa apara numai pe mecanism si niciodata pe exteriorul ceasului.

Rolul Federatiei de orologerie

Federatia de orologerie are un rol dublu in protejarea acestei indicatii de origine geografica:

 In primul rand, Federatia de orologerie informeaza companiile asupra marcajelor legale pentru ceasuri si mecanisme conform cu Ordonanta Consiliului Federal ce guverneaza utilizarea cuvantului “Swiss” pentru ceasuri.

 In al doilea rand, aceasta poate sa actioneze impotriva companiilor care utilizeaza ilegal aceasta indicatie pentru a proteja consumatorul, pe de-o parte si, pe de alta parte, renumele acestei indicatii ce este sinonima cu calitatea.