Dacă sunteți familiarizat cu diferitele tipuri de mecanisme ale ceasurilor, atunci știți ce este un ceas automatic. În esență, un ceas automatic este un ceas mecanic cu o componentă de încărcare automată, alimentat de mișcarea încheieturii mâinii celui care îl poartă. Un ceas mecanic, pe de altă parte, necesită răsucirea manuală a coroanei, de cele mai multe ori, în fiecare zi, la aceeași oră, pentru a asigura acuratețea și precizia.
Înainte de a ne referi la precizia unui ceas automatic, să analizăm originea și funcțiile acestuia. Inginerii ceasornicari au dezvoltat ideea unui mecanism cu încărcare automată într-un ceas mecanic pentru a compensa provocarea de a înfășura manual ceasul în fiecare zi. Concepută inițial în anii 1900, mecanismul automatic funcționează prin preluarea energiei din mișcările încheieturii mâinii. Apoi, rotorul din cadrul mecanismului convertește și stochează energia pentru a crea tensiune în “inima” ceasului. Care o transformă apoi în energie pentru a permite mișcarea mâinilor.
Precizia unui ceas automatic
Cu toate acestea, este evident că, fără o mișcare regulată a încheieturii mâinii, ceasul nu păstrează energia necesară pentru a funcționa fără probleme. Puteți verifica câtă energie păstrează ceasul dumneavoastră prin monitorizarea indicatorului de rezervă de energie, afișat adesea pe cadran. Ținând cont de acest aspect, mulți se pot întreba cât de precis poate fi ceasul. Ar putea merge mai repede dacă mișcarea este prea rapidă? Ce se întâmplă dacă nu există mișcare pentru o perioadă lungă de timp? Cum afectează lipsa mișcării precizia și așa mai departe?
Prin urmare, ne propunem să analizăm cât de precis este un ceas automat și câteva lucruri de care trebuie să țineți cont dacă doriți să investiți într-unul sau dacă dețineți deja unul.
Care este acuratețea acceptabilă pentru un ceas automatic?
Ceasurile automate sunt destul de precise. În măsura în care acestea câștigă sau pierd doar 25 de secunde pe zi. Într-o perspectivă mai largă, rapoartele indică faptul că un ceas automatic standard este, în general, precis în proporție de 99%. De obicei, mărcile oferă detaliile privind mecanismul, precizia și acuratețea acestuia împreună cu descrierea ceasului. Acest lucru vă va informa despre cât de precis este ceasul dumneavoastră.
De cele mai multe ori, pasionații de ceasuri care se bazează pe acuratețe și precizie extremă caută variații de aproape 4-5 secunde, sau chiar mai puțin, într-o zi. Acest lucru se întâmplă în cazul mecanismelor cu cronometru. Prin urmare, ceea ce este acceptabil pentru dvs. depinde de nevoile dvs. și de funcțiile ceasului. Dacă sunteți scafandru sau pilot, de exemplu, veți dori ca ceasul dvs. să fie cât mai precis posibil, cu o abatere cât mai mică în secunde. Cu toate acestea, dacă doriți un ceas pentru uzul zilnic, o variație de 10 sau 20 de secunde într-o zi nu va avea nicio importanță.
Ce sunt cronometrele cu certificare COSC?
Cronometrele sunt componente ale ceasurilor mecanice și automatice, amplasate pentru a crește eficiența și precizia mecanismului. Pentru a asigura legitimitatea funcției sale, un ONG cu sediul în Elveția numit Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres sau COSC oferă certificare oficială atunci când ceasurile trec testele de precizie.
Este o regulă conform căreia numai ceasurile cu certificare COSC pot folosi în mod oficial eticheta “cronometru certificat” ca parte a descrierii ceasului. Dacă ceasul dumneavoastră vine cu o certificare COSC, puteți considera cu certitudine că ceasul este cât se poate de precis. Ceasurile care trec prin testarea COSC sunt supuse la diverse runde de teste riguroase în condiții diferite. În general, este vorba de o perioadă de testare de 16 zile în care mișcarea este supusă la diferite setări de temperatură în diferite poziții.
De asemenea, ați putea observa că ceasurile cu certificare COSC nu sunt ieftine. Pentru aceste mișcări este nevoie de artizani foarte pricepuți pentru a le proiecta, dezvolta și asambla manual înainte de a se califica pentru testarea COSC. Acest proces este costisitor, împreună cu cel al testării, ceea ce justifică prețul ridicat al acestor ceasuri automate.
Automatic vs Quartz
Ceasurile automate au un număr dublu sau mai mare de piese mobile decât cele cu cuarț. Energia extrasă din mișcarea încheieturii mâinii de către greutățile oscilante este transmisă la angrenaje pentru a pune ceasul în funcțiune. Roata de echilibrare și greutățile oscilante acționează pentru a menține un echilibru în cadrul mișcării și lucrează în tandem pentru a asigura o cronometrare fără probleme.
În mod natural, acest lucru înseamnă că multe componente mici intră în contact unele cu altele, în mod constant, de mai multe ori pe parcursul unei zile. Acest contact constant între aceste piese generează frecare, care este principalul motiv pentru variația mică a preciziei ceasului.
Pe de altă parte, ceasurile cu cuarț au un grad mai mare de precizie decât cele automate. Adică, poate pierde sau câștiga doar până la o secundă pe zi. În comparație cu un ceas automatic, vă puteți întreba dacă cuarțul este o opțiune mai bună pentru precizie. Acest lucru se datorează faptului că ceasurile cu cuarț au mai puține piese în mișcare, iar acest lucru înseamnă o fricțiune mai mică, iar o fricțiune mai mică între componente înseamnă o pierdere mai mică de timp. În plus, mecanismele cu cuarț folosesc un cristal de cuarț pentru a menține funcțiile de cronometrare. Aceste cristale emit vibrații constante pentru a genera sarcini electrice care să mențină ceasul în funcțiune.
În principal din aceste motive, chiar și cele mai ieftine ceasuri cu cuarț au o precizie mai bună și pierd doar până la câteva secunde, chiar și după luni și ani de utilizare. În plus, spre deosebire de ceasurile automate, o mișcare cu cuarț nu depinde de un factor extern pentru a încărca ceasul. O baterie electrică din interiorul ceasului face toată treaba. Prin urmare, există mai puține piese de reglat în fiecare zi și, prin urmare, o precizie mai mare.
Cum să vă măsurați precizia ceasului automat
Înainte de a înțelege cum se măsoară acuratețea ceasului dumneavoastră, este important să ne amintim că acuratețea și precizia au semnificații diferite în orologerie. Acuratețea se referă la abaterea de la un anumit punct de referință. În acest caz, o abatere de câteva secunde denotă precizia (sau, lipsa acesteia) ceasului. Precizia, pe de altă parte, reprezintă variația medie în timp.
Pentru a explica mai departe, un ceas de mana poate pierde 2 secunde în fiecare zi, dar, făcând acest lucru în mod constant, ceasul își păstrează precizia. Cu toate acestea, pierderea de 2 secunde, prin ea însăși, vorbește despre precizia ceasului. Cu alte cuvinte, consecvența este precizie, iar lipsa de abatere a timpului este precizie. Există trei modalități simple de a măsura precizia ceasului dumneavoastră automatic.
1. Aplicație pentru smartphone
O modalitate este să vă folosiți smartphone-ul. Cele mai multe sisteme de operare din ziua de azi au o aplicație de precizie în App Store. Aplicația calculează rata de acuratețe prin introducerea detaliilor ceasului, care vă permite apoi să cunoașteți variația potențială. Cu această metodă, va trebui să urmăriți zilnic aplicația cu intrări pentru verificarea acurateței acesteia. Și, apoi, să setați variația chiar pe ceas, manual.
2. Timergraph
A doua modalitate este de a utiliza un timergraf. Acest dispozitiv este utilizat în mod frecvent de către ceasornicari pentru a verifica precizia unui ceas de mana. Avantajul utilizării unui timergraf este că afișează rezultatul imediat. Prin plasarea pe dispozitiv, timergraful este capabil să afișeze precizia și bătăile ceasului. Puteți găsi cu ușurință acest lucru online, dacă sunteți dispus să faceți un efort suplimentar, sau puteți verifica la ceasornicarul dumneavoastra.
3. Comparație cu cronometrul
Al treilea și cel mai simplu mod de a verifica acuratețea ceasului dumneavoastră este să folosiți un cronometru. Pentru această metodă, porniți cronometrul chiar atunci când acul secundelor de pe ceas ajunge la 12. Acele de minute și de ore sunt irelevante pentru această metodă. Lasă-l pornit timp de câteva ore și, încet, ceasul tău poate să avanseze sau să se îndepărteze cu câteva secunde pe parcursul celor câteva ore. Astfel veți ști câte secunde pierde sau câștigă ceasul dumneavoastră într-o zi.
Alternativ, există, de asemenea, multe sfaturi online despre cum să verificați acuratețea acasă.
Ce face ca ceasurile automate să piardă precizie?
Precizia unui ceas depinde de mulți factori. Deși este adevărat că ceasurile pot pierde timpul pe perioade lungi de funcționare, factorii care cauzează ușoarele variații ale timpului sunt mulți.
1. Frecarea
După cum s-a menționat mai sus, frecarea este cel mai frecvent factor care face ca ceasurile să piardă timp. Ceasurile mecanice, fie că sunt manuale sau automatice, au mai multe piese în mișcare. Aceste piese se rotesc, se învârt sau se freacă în mod constant unele de altele. În timp, acest lucru cauzează frecare, ceea ce, în cele din urmă, cauzează pierderea unei părți din timp. Legile fizicii nu sunt ceva ce ceasornicarii pot ocoli!
2. Magnetismul
În unele cazuri, ceasul dumneavoastră poate câștiga între 10 și 20 de secunde în fiecare zi în mod constant. Acesta este rezultatul faptului că bobinele se lipesc mai mult una de cealaltă, scurtând rotațiile și mărind bătăile inimii. Dacă acest lucru se întâmplă în cazul ceasului dumneavoastră automat, atunci un efect magnetic provoacă acest lucru. Singurul remediu este să îl corectați de la un atelier de reparații. Acest lucru nu este ceva ce oricine poate corecta de acasă.
3. Temperatura
În unele cazuri, temperatura afectează roata de echilibru și resortul de păr, determinându-le să se micșoreze sau să se extindă. Din cauza acestei modificări, variația de câteva secunde este inevitabilă. Deși, aceasta nu este o problemă frecventă în timpurile moderne, având în vedere că noile tehnologii și noile componente înlocuiesc piesele vechi. De exemplu, multe mărci dezvoltă acum metale proprii care asigură durabilitate și rigiditate permanentă. Acestea asigură faptul că piesele nu își schimbă forma din cauza temperaturii la fel de ușor.
4. Poziția
Păstrați ceasurile automate pe spate, atunci când nu le folosiți. Atunci când poziția ceasului se înclină sau se deplasează, gravitația poate face ca roata de echilibrare să se ajusteze, inevitabil, provocând o pierdere de timp de câteva secunde. Alternativ, mulți recomandă să depozitați ceasul automatic într-un dispozitiv de răsucire a ceasului pe timp de noapte, atunci când nu îl folosiți. Acest lucru nu numai că asigură poziția corectă, dar și încarcă ceasul pentru a-l menține alimentat în permanență!
5. Perioada de rodaj
Ceasurile noi au adesea nevoie de ceva timp pentru a funcționa în mod regulat și pentru a dispersa lubrefierea. Numai atunci mișcarea poate menține acuratețea și consistența. Din acest motiv, comercianții de ceasuri sfătuiesc, de obicei, să acordați ceasului dumneavoastră nou de la sine cel puțin o lună ca perioadă de rodaj. În cazul în care ceasul dumneavoastră continuă să prezinte variații după perioada de rodaj, o mică reglare sau ajustare a componentelor poate îndrepta cu ușurință situația.