Ceasuri GMT. Ce sunt si cum functioneaza

Ceasuri GMT – Indiferent că ați auzit termenul la un prieten, l-ați văzut in reclama unui ceas sau în timp ce cautati ceasul perfect, ceasul GMT are o importanță foarte mare în industria producătorilor de ceasuri.

Ce este GMT?

Timpul mediu Greenwich, cunoscut mai frecvent ca GMT, este timpul mediu sau mediu – solar potrivit Observatorului Regal din Greenwich, Londra. Spre deosebire de zonele orare cu care ne-am obișnuit, GMT nu este afectat de orele de vară/iarna.

Teoretic, când soarele ajunge exact deasupra primului Meridian, în cel mai înalt punct al zilei, este la prânz la Greenwich. Cu toate acestea, din cauza orbitei eliptice a pământului și axa înclinată, efectiv 12 p.m. GMT este rareori in acest moment exact. De obicei, este cu câteva minute înainte sau după. Dar, discrepanța este rezolvată prin ecuația de timp, iar ora prânzului GMT este media anuală la care se produce evenimentul.

- Publicitate -

Conceptul însuși datează din 1884, când o convenție internațională a fost de acord că Greenwich va fi „timpul mediu” față de care vor fi comparate restul zonelor orare ale lumii. Acest concept a debutat într-o epocă in care călătoria cu barca era considerata drept cel mai rapid mijloc de călătorie transcontinentală. Apoi a venit era avioanelor cu reactie.

Dintr-o dată, oamenii au putut traversa mai multe zone orare în câteva ore. Piloții care zboară pe trasee lungi trebuie sa stie cu exactitate ora la nivel local și ora de acasă. Compania aeriana Pan Am le-a cerut celor de la Rolex construirea unui ceas pentru a rezolva această nouă problema. Și în 1954, GMT-Master a fost lansat ca primul ceas care urmărește două zone orare simultan.

Ceasuri GMT
Rolex GMT-Master 6542

Ceas este un ceas GMT

Modul în care acest concept se traduce mecanic este relativ simplu, dar eficient. Funcțiile GMT vă permit să setați un fus orar suplimentar (sau două, sau trei) pe ceas. Un ceas convențional este conceput să rotească indicatorul orar în întregime o dată la 12 ore. Funcția de ceas GMT este doar un al doilea indicator orar pe aceeași față a ceasului care este orientată să se rotească o dată la 24 de ore. Al doilea indicator orar indică ora pe o a doua scală de timp, localizată de obicei pe partea interioară a cadranului de ceas, intr-un format de 24H in loc de unul de 12H.

Deoarece toate cele 24 de ore din zi sunt afisate la un ceas GMT, nu există niciun mod de a interpreta greșit dacă ora este a.m. sau p.m. – o funcție convenabila pentru cei care călătoresc noaptea. Și, în cazul piloților internaționali, mâna ceasului de 24 de ore indică întotdeauna GMT – o parte a protocoalelor de comunicare și navigare care ajută la eliminarea confuziei.

De ce aș dori funcționalitatea GMT la ceasul meu

Astăzi, funcția GMT la un ceas este disponibila pentru toata lumea, nu doar pentru pilotii avioanelor

- Publicitate -
ceas GMT
Oris Big Crown ProPilot Chronograph GMT

Deși și-a câștigat faima ca un instrument pentru cei care piloteaza, aceste ceasuri GMT au respectul si celor care il privesc ca un instrument necesar pentru aventurile lor, pe mare sau pe munte. Acestea sunt utile în special celor care se ocupa de relatii cu oameni aflati pe alte fusuri orare, fie ca vorbim aici de intermedierea unor afaceri, sau pur si simplu pentru expati carorar li se face dor de familile lor.

Share This Article
- Publicitate -
Ad image