Ceas cronograf – ce este, cum functioneaza si 21 de modele disponibile online

Pentru a explica ce este un ceas cronograf, ar trebui să ne gândim la un cronometru. Ceasurile cronograf sunt capabile să spună timpul la fel ca un ceas normal, dar pot, de asemenea, să urmărească timpul scurs ca un cronometru. Ceasurile cu cronograf continuă să fie unul dintre cele mai populare stiluri de ceasuri, dar complicația nu este folosita la adevarata ei capacitate.

Ca și în cazul oricăror aplicatii din lumea actuală a smartphone-urilor, este posibil ca aceasta complicatie să nu fie absolut necesara pentru majoritatea oamenilor, dar este una dintre complicațiile cele mai mai frecvent găsite astăzi pe un ceas.

O scurtă lecție de istorie

Primul cronograf datează de la începutul anilor 1800. A fost inventat în 1815 și finalizat în 1816 de către Louis Moinet.

- Publicitate -
Ceas cronograf - ce este si cum functioneaza

Cu toate acestea, cronograful care a fost inventat de Moinet a fost pentru lucrul cu echipamente astronomice. Abia în 1821, ceasornicarul francez Nicolas Mathieu Rieusse, a creat primul ceas cronograf comercial. Ceasul a fost creat pentru că regele Ludovic al XVIII-lea a solicitat un ceas care să poată cronometra cu ușurință cursele de cai, distracția preferată a sa.

După cum putem vedea astăzi, rezultatele acestei invenții au avut un impact major asupra lumii sportului. Acum pot fi cronometrate cursele de tot felul cu ajutorul unui ceas cronograf simplu.

În 1844, s-a făcut o îmbunătățire a originalului. Această îmbunătățire a fost creată de Adolphe Nicole și a adăugat o caracteristică de resetare pentru a reseta temporizatorul cronografului si pentru a permite măsurători succesive.

De-a lungul anilor, mai mulți colaboratori au făcut mici modificări cronografului. Unele dintre modificări au inclus o mână centrală de secunde, împingătoare suplimentare situate în pozițiile orelor două și patru și un contor de 30 de minute. Designul cu trei împingători a rezistat și poate fi găsit pe majoritatea ceasurilor cronograf de astăzi.

În prima parte a secolului XX, popularitatea ceasului cronograf a început să crească rapid. Acest lucru s-a datorat în mare măsură faptului ca aceasta complicatie a devenit extrem de utila pentru aviatori. În acest timp, tahimetrele cu cadru fix au devenit o caracteristică populară printre ceasurile cu cronograf. Găsit pe rama ceasului, un tahimetru este utilizat pentru a calcula viteza sau distanța parcursă.

- Publicitate -
Ceas cronograf - ce este si cum functioneaza
Ceas cronograf – ce este si cum functioneaza

Anul 1969 a adus cea mai semnificativă inovație a unui ceas cronograf. Întrucât oamenii din toate părțile doreau să obțină un cronograf la încheietura mâinii, producătorii se străduiau cu toții să obțină oportunități de brevetare a unui ceas cronograf automat. Nu a trecut mult până când a fost introdus primul cronograf automat.

Cronograful a jucat, de asemenea, un rol major în explozia Apollo 13 din aprilie 1970. Pe 15 aprilie, la scurt timp după lansare, naveta a avut o explozie și era aproape sigur că astronauții de la bord vor fi uciși.

Cei trei astronauți au fost salvați datorită ceasurilor cronograf Omega Speedmaster pe care au primit ordin să le poarte președintele Eisenhower.

Ceas cronograf - ce este, cum functioneaza si 21 de modele disponibile online
Ceas cronograf – ce este si cum functioneaza

Folosind funcția cronografului, au reușit să-și recalculeze reintrarea pe Pământ. Acest lucru este uimitor, mai ales având în vedere că tehnologia avansată care a fost instalată la bord a eșuat și un simplu ceas de mână a fost biletul lor de salvare.

Cum folosesti un ceas cronograf

Deși poate părea confuz de utilizat, chiar nu este. Un ceas cu cronograf este practic un cronometru și este destul de ușor de utilizat. Pe ceasul dvs. cronograf, veți găsi 3 butoane. Probabil că sunteti familiarizați cu butonul din mijloc, cu toate acestea, celelalte două butoane din poziția 2 și 4 sunt pentru funcția cronograf.

- Publicitate -
Ceas cronograf - ce este si cum functioneaza

Aceste butoane se numesc împingători. Împingătorul de sus trebuie să pornească și să oprească cronometrul, iar împingătorul de jos este împingătorul de split-time și resetat.

Marea majoritate a ceasurilor cu cronograf au mâna normală pentru minute și ore, dar mâna a doua va fi de fapt pentru funcția cronograf. Veți găsi, de asemenea, alte sub-cadrane pentru cronometrul minutelor, orei și ceasului secundar

Deci, practic, pentru a înțelege acest lucru, cadranul secundar pentru mâna a doua a ceasului este al doilea temporizator pentru ceasul real, iar mâna a doua a cronografului este mâna care este utilizată pentru funcția de temporizare. Această mână poate fi resetată și oprită folosind butoanele de împingere și va fi mutată numai când porniți cronometrul cronometru.

Măsurarea vitezei cu un tahimetru

Pentru a măsura viteza, urmați această formulă: T = 3.600 / t

T reprezintă numerele de pe scala tahimetrului, t este timpul în secunde necesar pentru orice se întâmplă, care este măsurat de funcția cronograf a ceasului și 3.600 este numărul de secunde într-o oră.

De exemplu, dacă conduci și îți ia 45 de secunde pentru a parcurge o milă. Folosind formula T = 3.600 / 45, veți ajunge cu T egal cu 80. Dacă vă uitați la semnul de 45 de secunde de pe cadranul ceasului, acesta ar trebui să arate 80 la scara tahimetrului. Acest lucru vă va spune că conduceți cu 80 de mile pe oră.

Măsurarea distanței cu un tahimetru

Măsurarea distanței este puțin diferită, deoarece trebuie să știți mai întâi care este viteza dvs. de călătorie și, de asemenea, trebuie să rămână constantă.

De exemplu, să presupunem că dvs conduceți cu o viteză de 80 kmh. Apăsați butonul de pornire pentru a porni mâna a doua a cronografului și când mâna a doua atinge 80 pe scara tahimetrului, înseamnă că ați parcurs 1 km. Este destul de simplu de măsurat, cu toate acestea, viteza dvs. trebuie să rămână constantă.

Alegerea unui ceas cronograf

Atunci când alegeți un cronograf, vă recomandăm să alegeți unul ușor de citit și de utilizat. Aș sugera să selectați unul care să conțină doar cadrane și funcții pe care le veți utiliza de fapt.

Confortul este, de asemenea, important. Veți dori să alegeți un ceas care să aibă cel puțin două butoane, astfel încât să puteți utiliza cu ușurință funcția cronometru.

Alte caracteristici, cum ar fi rezistența la apă, înfășurarea automată și markere de timp iluminate, sporesc și confortul.

Ceas cronograf - ce este si cum functioneaza
Ceas cronograf – ce este si cum functioneaza

În ceea ce privește stilul, veți dori să obțineți unul care să vă placă în ceea ce privește aspectul. Cronografele sunt excelente ca ceasuri de zi cu zi sau ceasuri pe care poate doriți să le îmbrăcați pentru ținuta dvs. de lucru. Deși pot purtate si cu costume formale, cred că este totuși cel mai bine să optați pentru un ceas elegant în această situație.

Cronograful are utilizări evidente pentru piloți, dar este, de asemenea, una dintre cele mai funcționale complicații și pentru omul obisnuit. Puteți cronometra orice, de la cât durează o tură până la cât timp îi trebuie soțului dvs. să se pregătească pentru o întâlnire.

Oricum ar fi, un cronograf trebuie să vă fie oarecum util și este de obicei singura complicație pe care majoritatea bărbaților o doresc la un ceas. Sunt ușor de utilizat și, de asemenea, arată minunat la încheietura mâinii.

Alege un ceas cronograf de la Shop.VreauCeas.ro

Share This Article
- Publicitate -
Ad image