Ceas din oțel inoxidabil – Ceasurile realizate din oțel inoxidabil sunt bine cunoscute și adorate de aproape toată lumea. Aceste ceasuri sportive și elegante, cu totul și cu totul speciale, au luptat din greu pentru locul lor bine meritat în moda și în colecțiile de ceasuri din întreaga lume. În prezent, este greu de imaginat viața fără ceasuri din oțel inoxidabil, dar la început au avut un start destul de dificil.
Ce face ca oțelul să fie atât de prețios?
Să începem prin a răspunde la întrebarea despre ce anume este oțelul inoxidabil. Toată lumea cunoaște și folosește termenul “oțel inoxidabil”, dar mult mai puțini oameni știu ce îi conferă oțelului titlul de “inoxidabil”. În terminologia metalurgică, acest termen se referă la toate oțelurile cu un grad deosebit de ridicat de puritate, indiferent dacă poate sau nu rugini. În utilizarea colocvială, însă, oțelul inoxidabil se referă în primul rând la oțelul rezistent la rugină. Acest tip de oțel se caracterizează printr-o rezistență deosebit de mare la acizi și la coroziune, iar la începutul secolului XX au fost acordate brevete pentru acest tip de oțel în Germania și în țările anglo-saxone.
În prezent, standardul pentru oțelul inoxidabil de calitate este aliajul 316L, cunoscut și sub numele de oțel chirurgical. Acesta își datorează numele aplicării sale în domeniul medical ca material de bază pentru instrumentele chirurgicale. Majoritatea producătorilor de ceasuri de lux folosesc acest tip de oțel și realizează carcasa ceasului și brățări superbe din acest material. Cu toate acestea, Rolex a mers din nou puțin mai departe, folosind pentru ceasurile sale aliajul 904L, de o calitate superioară, despre care se spune că este și mai rezistent la efectele apei sărate și ale transpirației.
Aliaj | 904L | 316L |
Cunoscut ca | Oystersteel | Oțel chirurgical |
Rezistent la rugină | Da | Da |
Compoziție: | Nichel: 23 – 28%. Crom: 19 – 23% Carbon: max. 0.02% Molibden: 4 – 5% Mangan: max. 2% Siliciu: max. 1% Fier: (echilibru) Cupru: 1 – 2%. | Nichel: 10 – 13% Crom: 16,5 – 18,5%. Carbon: 0,03%. Molibden: 2 – 2,5% Mangan: 2%. Siliciu: 1% Fier: (echilibru) Fosfor: 0,045%. Sulf: 0,0151%. Azot: 0,1%. |
Caracteristici | Procent mai mare de nichel și crom Conține cupru și, prin urmare, este foarte rezistent la acizi Mai rezistent la coroziune Mai dificil de prelucrat Mai scump decât oțelul inoxidabil 316L | Mai potrivit pentru persoanele alergice la nichel Mai puțin strălucitoare datorită cantității mai mici de crom Mai ieftin decât oțelul inoxidabil 904L |
Tocmai aceste atribute fac ca oțelul inoxidabil să fie ideal pentru ceasurile de mână, deoarece le face mult mai rezistente decât ar putea fi vreodată un material precum aurul, de exemplu. Nici măcar transpirația nu poate dăuna unui ceas din oțel inoxidabil, motiv pentru care ceasurile din acest material sunt mult mai durabile și încă arată foarte bine timp de mulți ani.
Din cauza costurilor și a efortului disproporționat de mari implicate în producția și prelucrarea acestui metal extrem de robust, ceasurile din oțel inoxidabil au fost rare până la sfârșitul anilor 1960. Aceste modele au fost concepute pentru scafandri, pentru militari sau pentru piloți la acea vreme, deoarece aceste ceasuri destul de voluminoase erau deosebit de utile în aceste domenii. Din cauza designului lor destul de greoi, modelele din oțel inoxidabil se încadrau în principal în categoria ceasurilor-unealtă practice.
În cele din urmă, la începutul anilor 1970, modelele Rolex au contribuit la deschiderea drumului către succesul revoluționar al ceasurilor din oțel inoxidabil. Datorită unor modele precum Submariner pentru scafandri, GMT-Master pentru piloții de la PanAm și Daytona pentru sporturile cu motor, s-a dezvoltat o bază de fani în continuă creștere. Ceasurile de mână erau purtate din ce în ce mai des în viața de zi cu zi, iar ceasurile fabricate din oțel inoxidabil 316L au cunoscut o creștere constantă a popularității, ceea ce le-a făcut din ce în ce mai acceptabile din punct de vedere social. Marile mărci, inclusiv Patek Philippe și Audemars Piguet, au fost nevoite să se alinieze cu această evoluție.
Influența lui Gérald Genta
Ideea de a proiecta un ceas care să nu trebuiască să fie dat jos niciodată a venit de la nimeni altul decât designerul de ceasuri și vizionarul Gérald Genta. Creionul lui Genta a dansat pe hârtie și a dirijat liniile cu o precizie nemiloasă spre locul lor perfect în fiecare carcasă. Conform poveștii, designerul elvețian de ceasuri a creat legendarul și îndrăgitul AP Royal Oak în decursul unei singure nopți, în 1972.
Trei ani mai târziu, din stiloul său a ieșit uimitorul IWC Ingenieur, o altă capodoperă care avea să fie depășită chiar în anul următor. În 1976, Genta a creat un ceas care nu seamănă cu nimic din ceea ce văzuse lumea până atunci – Patek Philippe Nautilus. Deși inițial s-a vândut greu, a devenit o expresie a frumuseții simple, dar incitante a oțelului inoxidabil pe măsură ce au trecut deceniile. Astăzi, modelul simplu, cu trei mâini, din oțel inoxidabil al acestui ceas de mână a devenit semnificativ mai popular decât omologul său din aur. Un semn al vremurilor în Haute Horlogerie.
De ce sunt unele modele din oțel inoxidabil mai scumpe decât ceasurile din aur?
Inițial, a existat un oarecare scepticism în rândul cumpărătorilor, deoarece modelele din oțel, cu diametre ale carcasei de aproape 40 mm, erau semnificativ mai mari decât celelalte modele care erau obișnuite la acea vreme și, dintr-o dată, la egalitate cu modelele din aur în ceea ce privește prețul, dacă nu chiar mai scumpe. Factorul decisiv pentru această convergență a prețului este cantitatea semnificativ mai mare de muncă pe care o necesită oțelul inoxidabil 316L și 904L ca material, în special pentru ceasurile cu brățări complexe, compuse din mai multe piese individuale, cum ar fi Rolex GMT-Master cu brățară Jubilée sau Royal Oak, a cărui brățară este formată din 250 de muchii, toate acestea trebuind să fie șlefuite și lustruite manual.
Mai populare ca niciodată
La urma urmei, construcția robustă a ceasurilor din oțel inoxidabil și caracterul lor foarte practic în viața de zi cu zi au fost cele care le-au adus un loc ferm la încheieturile pasionaților de ceasuri de orice fel. În cele din urmă, ceasurile din oțel s-au bucurat de un succes extraordinar pe care industria ceasurilor de lux nu-l mai cunoscuse până atunci. De exemplu, modelul Nautilus din oțel (Ref. 5711/1A) este unul dintre cele mai căutate ceasuri de astăzi și se tranzacționează cu mult peste 100 000 EUR peste prețul său de listă pe piața liberă. Oricine este interesat de modele din oțel precum GMT-Master II, Daytona sau Submariner de la Rolex trebuie să astepte pe liste de așteptare care pot dura ani de zile – și asta fără a avea măcar certitudinea că va primi vreodată ceasul. Modelele realizate din metale prețioase nu pot decât să viseze la o popularitate atât de mare în acest moment.
Brățări realizate din oțel inoxidabil
Un lucru interesant despre ceasurile de mână din oțel inoxidabil, în afară de carcasa robustă, este brățara. La ceasurile din oțel inoxidabil, aceasta este adesea fie integrată direct în carcasă, creând o entitate închisă, cu urechi armonios asortate, fie este atașată la o bară elastică între urechi, ca în cazul unei curele de ceas din piele. Practic, nu există limite pentru imaginație atunci când vine vorba de designul unei brățări din oțel inoxidabil – de la brățările clasice cu verigă, ca la Royal Oak, care a fost odată fabricată de furnizorul Gay Frères pentru Audemars Piguet, până la brățările milaneze cu ochiuri fine – aproape orice este posibil. Mulți producători își produc propriile brățări și și-au pus amprenta în mod creativ. Cartier, Breitling, Rolex, Audemars Piguet și Vacheron Constantin sunt doar câțiva dintre producătorii care și-au conceput propriile brățări metalice, foarte distinctive și unice.
În plus, procesul de fabricare a unei brățări nu trebuie subestimat sub nicio formă. La urma urmei, fiecare verigă trebuie să fie frezată sau perforată, șlefuită și lustruită, iar apoi înșurubată sau fixată împreună și prevăzută cu închizători. Acest lucru înseamnă linii de producție extrem de lungi și complexe, dar rezultatul este impresionant. În funcție de brățară, acestea sunt fie variații deosebit de robuste, fie excepțional de frumoase, fie foarte confortabile, în care oțelul inoxidabil oferă întotdeauna un nivel de confort surprinzător de ridicat.
Sfat: în cazul unui Ceas din oțel inoxidabil, caracterul complet al brățării originale are o mare importanță. Dacă o brățară este completă cu toate verigile sale, aceasta va crește semnificativ valoarea ceasului. Pe de altă parte, atunci când vine vorba de curele din piele cu o închizătoare din oțel inoxidabil, doar închizătoarea are o valoare substanțială. Cu toate acestea, nu strică să păstrați cureaua originală de dragul completitudinii după ce o înlocuiți.