Cele mai cunoscute materiale pentru ceasuri – un ghid complet

Dacă dețineți un ceas de mana, există șanse ca acesta să fie din oțel. Fie că este vorba de tipul “316L chirurgical” (a se citi – oțel inoxidabil), care se bucură de mare popularitate, sau de un compus mai sofisticat, cum ar fi 904L, acesta este de departe cel mai frecvent utilizat pentru carcasele ceasurilor, datorită puterii sale, rezistenței la coroziune și ușurinței relative de prelucrare. Firește, există o multitudine de alte materiale folosite pentru carcasele de ceasuri, dar care este cel mai bun, dacă există așa ceva?

Spoiler alert – nu există un singur material care să fie cel mai bun. Fie că optați pentru aur, aluminiu, tantal sau plastic, va depinde foarte mult de o mare varietate de factori atât pentru producător, cât și pentru consumator, dar iată o prezentare a celor mai comune materiale utilizate pentru a vă ajuta să luați cea mai informată decizie.

- Publicitate -

In continuare va prezentam o lista completa cu cele mai cunoscute materiale pentru ceasuri.

Oțel inoxidabil

Cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa, oțelul inoxidabil este un candidat ideal pentru ceasurile-unealtă, deoarece este robust și, mai ales, rezistent la coroziune. Este un tip specific de aliaj de oțel care conține crom, ceea ce permite oțelului să formeze un strat de oxid pasiv pe suprafață. Acest strat este subțire, invizibil și se reface singur, conferind metalului proprietăți impresionante de rezistență la coroziune. De asemenea, stratul face ca metalul să nu fie poros și, prin urmare, este foarte bun pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a menține la minimum acea murdărie brută de ceas.

Deși poate fi un pic mai dificil să se obțină o prelucrare corectă, atunci când se folosesc uneltele de tăiere și configurația potrivite, producătorii pot crea carcase de ceasuri cu forme fantastice, iar atunci când se folosește calitatea potrivită de oțel inoxidabil, acesta poate fi lustruit cu o precizie ca de oglindă. Combinația de rezistență la coroziune, soliditate și atractivitate estetică a oțelului inoxidabil face din acesta un material versatil și utilizat pe scară largă în orologerie, unele dintre cele mai emblematice ceasuri din istorie (de obicei) fiind fabricate din acest material, cum ar fi Rolex Submariner, Audemars Piguet Royal Oak sau Omega Speedmaster.

- Publicitate -

Titan

Din punct de vedere tehnic, titanul este cel mai bun material pentru ceasuri. Având un raport excepțional rezistență-greutate, este cu 45% mai ușor decât oțelul inoxidabil, fiind în același timp la fel de rezistent. De asemenea, este incredibil de rezistent la coroziune și chiar complet biocompatibil, ceea ce îl face perfect pentru ceva care este în contact constant cu pielea. Atât de mult, de fapt, încât este folosit intensiv în lucruri precum implanturile medicale și instrumentele chirurgicale. Toate proprietățile sale îl fac perfect pentru aplicații precum motorsportul și industria aerospațială, care necesită o rezistență optimă împreună cu o greutate ultra-ușoară.

Deci, care este problema? De ce nu vedem mai multe ceasuri din titan? În mod frustrant, nu le poți avea pe toate, iar handicapul titanului este costul său de producție. Deși este relativ abundent în natură, procesul de rafinare și purificare este incredibil de energo-intensiv și costisitor, având ca rezultat o materie primă destul de scumpă. Cu toate acestea, vedem mărci de ceasuri care iau acest material minune și produc câteva ceasuri impresionante cu el, cum ar fi Tudor Pelagos și Zenith Night Surfer.

Aur

De unde a început totul. Aurul a fost unul dintre primele metale folosite la ceasurile de mână, fiind apreciat pentru raritatea sa de-a lungul istoriei omenirii. De la civilizațiile antice până la goana după aur din anii 1800, am considerat aurul un simbol al bogăției, al puterii și al prestigiului.

Puteți observa un ceas de aur “propriu-zis” de la un kilometru distanță: nu există nimic asemănător ca piesă de prezentare. Cunoscut în general pentru luciul său metalic galben distinctiv, aurul nu tinde să se păteze sau să se corodeze, ceea ce îl face excelent pentru bijuterii și ceasuri, mai ales că este atât de maleabil și flexibil. De fapt, un singur gram de aur poate fi întins într-un fir lung de mai mulți kilometri fără să se rupă.

De obicei, în cazul ceasurilor, există trei tipuri de bază de aur: aurul galben tradițional; aurul roz, care este un aliaj, care conține de obicei o porțiune de cupru pentru a da acea nuanță roșie; și aurul alb, care conține un amestec de aur, nichel și zinc și, uneori, chiar și platină pentru un plus de strălucire.

Ceasurile de mână tind să nu fie fabricate din aur pur de 24k, deoarece este prea moale și ar fi, în esență, prea predispus la deteriorare în urma utilizării zilnice. De obicei, vedem ceasuri fabricate din aur de 18k, un aliaj de 75% aur, amestecat cu alte metale pentru a-i conferi o anumită rezistență, deși ceasornicarii au folosit și aur de 14k și 9k.

Cele mai cunoscute materiale pentru ceasuri - un ghid complet
Cele mai cunoscute materiale pentru ceasuri

O serie de branduri de ceasuri își fabrică acum propriile aliaje de aur, fiecare cu propriile caracteristici, cum ar fi Moonshine Gold de la Omega sau Everose de la Rolex. Bineînțeles, având în vedere natura foarte căutată a materialului, acesta a fost folosit la unele dintre cele mai venerate ceasuri din toate timpurile, de la mărci precum Vacheron Constantin și Patek Philippe – lista este nesfârșită.

Platină

Poate că aurul nu este suficient de elegant pentru tine? Ce zici de ceva mai special? Platina este un alt metal prețios care are toate proprietățile tipice de rezistență la coroziune, hipoalergenice și de păstrare a valorii ale aurului, dar cu ceva puțin diferit. În primul rând, are un aspect distinct de alb-argintiu, dar este, de asemenea, mult mai dens decât aurul și, ca atare, considerabil mai greu, de asemenea. Aceste atribute l-au făcut să se situeze un pic mai sus în ierarhia orologeră, deoarece, după cum știm cu toții, cu cât ceasul din metal prețios este mai greu, cu atât mai multe puncte interesante pentru purtător.

Platina este considerată mai rară decât aurul, așa că prețul ceasurilor din platină tinde să fie cel puțin superior, iar ceasurile în sine tind să fie și mai rare, în ciuda faptului că materia primă este mai puțin costisitoare. Unele dintre cele mai luxoase și mai apreciate ceasuri realizate vreodată au fost din platină – de la Rolex Daytona ref. 116506A până la A. Lange & Söhne Datograph – ceasurile din platină se află destul de mult în fruntea topului atunci când vine vorba de lux și raritate high-end.

- Publicitate -

Ceramică

În vremurile mai moderne, orologeria a explorat unele materiale mai extreme, printre care și ceramica. Produs în mod obișnuit ca un compus de pulbere de oxid de zirconiu, acesta este turnat și apoi trecut printr-un proces de sinterizare care cuprinde căldură și presiune extreme până când atinge duritatea finală și este prelucrat cu precizie în forma sa finală.

Cele mai cunoscute materiale pentru ceasuri - un ghid complet
Cele mai cunoscute materiale pentru ceasuri

Versatilitatea ceramicii constă în faptul că, în timpul fabricării, se pot adăuga diferite pulberi în compus, pentru a produce culori extraordinar de vibrante. Când este completă, ceramica este incredibil de dură și rezistentă la zgârieturi, ceea ce înseamnă că ceasurile din ceramică își păstrează aspectul “ca nou” pentru mult mai mult timp decât orice ceas din metal.

Totuși, un dezavantaj al acestei durități este cât de fragil poate fi materialul, astfel încât, în cazul unei căderi sau al unui șoc puternic, se poate întâmpla ca luneta ceramică să se crape sau chiar, în cazuri extreme, ca un Omega Speedmaster ceramic să piardă o ureche.

Ceramica este folosită în mod obișnuit în modelele de ceasuri mai contemporane, mărci precum Hublot sau IWC împingând limitele cu acest material, dar devine, de asemenea, tot mai frecventă pe clasicele contemporane, proprietățile sale rezistente fiind aplicate pe lunete și alte componente la mai multe mărci. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, vom continua să vedem din ce în ce mai multă ceramică în orologerie, mai ales că tendințele înclină spre tot mai multă culoare.

Aluminiu

Nu în fiecare zi întâlnești un ceas de mână de lux din aluminiu. Moale, maleabil și predispus la coroziune, aluminiul normal nu se pretează neapărat pentru a fi folosit la fabricarea carcaselor de ceasuri. Cu toate acestea, o anumită calitate a metalului este mai potrivită. Aluminiul 7075 este un material de calitate aerospațială, utilizat și în sporturile cu motor și în aplicațiile militare. Atunci când este tratat corect, poate fi foarte rezistent în anumite scenarii, iar dacă este acoperit cu un DLC, poate rezista cu ușurință la expunerea la medii dure, păstrând în același timp acea proprietate ultraușoară.

Aceste provocări înseamnă că nu este adesea folosit în orologeria de lux, metalele alternative depășindu-l în general în multe privințe, dar există câteva exemple care ies în evidență – și anume Centigraphe de la F.P. Journe și excentricul Bulgari Aluminium. Introdus în 1998, acesta a schimbat regulile jocului (așa cum îi place lui Bulgari să facă), oferind un aspect inedit prin utilizarea aluminiului și a cauciucului și îndepărtându-se de latura tradițională a lucrurilor.

De asemenea, să nu uităm un alt model care a schimbat regulile jocului, Apple Watch, care prezintă un șasiu din aluminiu încă de la introducerea sa în 2015. Luând în considerare acest lucru, în ciuda faptului că aluminiul nu este un material ideal din multe puncte de vedere, acesta a fost de fapt prezent în cel mai popular ceas al secolului XXI de până acum.

Fibră de carbon

Tehnologia se infiltrează în timp în industrii, iar un alt material care și-a croit drum în orologerie este fibra de carbon. Am început să vedem pentru prima dată utilizarea acesteia la începutul anilor 2000, de obicei în același model de țesătură în carouri pe care l-ai găsi în interiorul unui hatchback VW GTI, și este cinstit să spunem că nu a evoluat prea bine. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, a progresat și tehnologia, ceea ce a făcut ca lucrurile să devină mult mai complexe.

În primul rând, fibra de carbon este un nume dat materialului compozit alcătuit din fire fine de carbon, împletite și impregnate cu o matrice de rășină. Acest procedeu permite realizarea unor forme extrem de complexe și a unor niveluri extreme de rezistență și rigiditate.

În prezent, vedem mai mult ceea ce se numește fibră de carbon “forjată”, un proces în care materiile prime sunt combinate într-o matriță sub presiune ridicată, iar firele nu au nicio uniformitate. Acest procedeu produce efectul de marmură pe care îl vedem pe ceasuri precum Tissot Sideral S și Girard Perregaux Absolute și permite, de asemenea, adăugarea de culori diferite.

Cele mai cunoscute materiale pentru ceasuri - un ghid complet
Cele mai cunoscute materiale pentru ceasuri

Totuși, nu este vorba doar de estetică; fibra de carbon este un material de înaltă tehnologie care are un raport excepțional rezistență-greutate și este foarte durabil și rezistent la șocuri. Este un obicei dobândit, cu siguranță, deoarece nu toată lumea se simte în stare să poarte un ceas din fibră de carbon; cu toate acestea, având în vedere că producătorii sunt din ce în ce mai entuziasmați de acest material, nu m-ar surprinde să văd mai multe ceasuri interesante din carbon în viitor.

Tantalum

Mai rar decât aurul, cunoscut ca fiind scump de extras și chiar mai scump de prelucrat, tantalul este următorul pe lista materialelor rare folosite în orologerie. Numit după Tantalus, fiul lui Zeus, metalul este incredibil de dur și este temut de mecanicii de mașini de pretutindeni, deoarece distruge chiar mașinile-unelte care sunt folosite pentru a-l prelucra. Ca și titanul în multe privințe, are o nuanță albăstruie cu o nuanță cenușie, are niveluri extreme de rezistență la coroziune și rezistență, însă, spre deosebire de titan, tantalul este mult mai dens și mai greu. De fapt, este folosit chiar și în eșapamentul rachetelor de către NASA; atât de special este.

Greutatea unui ceas cu tantal pe încheietura mâinii este comparabilă cu cea a unui ceas din aur sau platină, însă este mult mai discretă. Faptul că este atât de dificil de fabricat înseamnă că este o descoperire destul de rară în lumea ceasurilor, foarte puțini producători îl folosesc. Totuși, există câteva exemple speciale, cum ar fi F.P.Journe Chronomètre Bleu și Urwerk UR-105TTH.

Safir

Acum, urmează ceva cu mai multă strălucire. Carcasele de safir pentru ceasuri sunt o alegere ultra-premium, de înaltă calitate în orologerie, dar nu trebuie confundate cu fratele său, de obicei piatra prețioasă naturală albastră. În acest caz, ne referim la safirul sintetic, un material artificial folosit cel mai frecvent la ceasuri pentru cristalul propriu-zis care stă deasupra cadranului.

Cunoscut pentru claritatea și duritatea sa excepțională, este un material perfect pentru a proteja cadranul, deoarece permite o perfecțiune optică atunci când îl privim și îl menține bine protejat. Cultivate într-un laborator, cristalele de safir cu diferite tonuri și culori sunt create, apoi prelucrate și șlefuite într-o gamă diversă de forme și modele.

Acest lucru a însemnat că au apărut câteva ceasuri destul de extreme în acest material, cum ar fi modelul Jacob & Co. Bugatti Chiron Tourbillon. Cu toate acestea, acest fenomen începe să se extindă și la modele mai convenționale, cum ar fi Zenith Defy Zero G și Hublot Big Bang. Deși safirul este excepțional de dur, nu este la fel de rezistent ca alte materiale. Poate fi mai fragil și mai predispus să se spargă la impact în comparație cu materiale precum oțelul inoxidabil.

Bioceramică

Dacă nu cumva ați trăit ascuns sub o piatră în ultimul an sau mai mult, probabil că ați auzit de cea mai recentă nebunie în materie de materiale care umblă prin lumea ceasurilor, și anume “Bioceramic” – un compus proprietar Swatch făcut celebru datorită MoonSwatch și, mai recent, “Thrifty Fathoms”. Bioceramica de la Swatch combină două treimi din pulberea ceramică de oxid de zirconiu cu o treime din plastic organic obținut din ulei de ricin provenit din surse responsabile.

Swatch nu este singura marcă care utilizează astfel de materiale plastice pe bază de ulei de ricin: Mondaine utilizează un compus similar pe bază de ulei de ricin pentru carcasele din gama Essence, dar în loc să fie un amestec de ceramică și ulei de ricin, acestea sunt un amestec de ulei de ricin, ulei fosil și fibre de sticlă.

Plastic

Cel mai puțin strălucitor, dar probabil cel mai practic dintre toate materialele pentru carcasele de ceasuri, plasticul este ieftin, extrem de rezistent la șocuri și ușor de modelat/prelucrat într-o mare varietate de forme. Cu toate acestea, o mare tendință în industria orologieră este reprezentată de materialele plastice durabile sau reciclate. De exemplu, producători atât de diverși precum G-Shock, Swatch, Triwa, Bamford și chiar Ulysse Nardin folosesc plastic reciclat din plase de pescuit recuperate pentru a face carcase de ceasuri.

Share This Article
- Publicitate -
Ad image
Comentariul tau