Mecanism ETA: miscare fiabilă sau una fără suflet? – ETA, o companie fondată inițial de Eterna, face parte din Swatch Group de zeci de ani. Scopul lor este de a dezvolta și de a crea mecanisme pentru producătorii de ceasuri. Gama de produse ETA se întinde de la mișcări cu cuarț relativ ieftine până la calibre mecanice cu complicații precum calendare și cronografe.
ETA și mecanismele In-House
Multe mișcări ETA se regăsesc în ceasurile mărcilor care fac parte din Swatch Group, inclusiv Swatch, Certina și Tissot. Aceste mișcări sunt, în general, calibre generice care sunt utilizate de mai mulți producători diferiți. Cu toate acestea, ETA creează, de asemenea, mișcări exclusive pentru mărci selecte precum Longines. De asemenea, veți găsi mișcări ETA în mai multe ceasuri diferite de la zeci de mărci din afara Swatch Group. În cele mai multe cazuri, acest lucru se datorează faptului că producătorul de ceasuri nu dispune de mijloacele tehnice sau financiare necesare pentru a dezvolta și fabrica propriile mișcări interne. Acest lucru este valabil atât pentru micile microbranduri independente, cât și pentru brandurile mari și cunoscute.
Povestea Omega este elocventă în această privință: Înainte de a-și dezvolta propriile calibre interne, marca elvețiană a achiziționat mișcări de la diversi producatori. Când au făcut trecerea și au dezvoltat calibrul lor Co-Axial 9300, a fost nevoie de o investiție de aproximativ 100 de milioane de franci elvețieni. Este vorba de mulți bani, chiar și pentru o marcă mare precum Omega.
Povestea ETA – un adevarat succes
Așadar, mecanismele in-house sunt mai bune decât cele ale unui furnizor precum ETA? Ei bine, calibrul ETA 2892-A2, de exemplu, este o mișcare utilizată de mai multe mărci importante, inclusiv Breitling, Omega și IWC. De-a lungul multor ani, calibrul s-a dovedit a fi unul de încredere. Acest lucru înseamnă că orice potențiale puncte slabe au fost îmbunătățite sau eliminate. Chiar în acest moment, ETA 2892-A2 alimentează sute de mii de ceasuri din întreaga lume. Datorită dimensiunii și expertizei companiei, ETA este capabilă să își perfecționeze mișcările pentru a se asigura că acestea continuă să funcționeze, să funcționeze, să funcționeze și iar să funcționeze…
Cele mai multe dintre noile mecanisme in-house au nevoie de ceva timp pentru a dovedi ca sunt fiabile. Acest lucru necesită adesea mai multe iterații de-a lungul timpului, ceea ce poate fi o provocare pentru ceasornicarii care trebuie să țină evidența tuturor modificărilor.
Desigur, cumpărarea unui ceas cu o mișcare proprie are cu siguranță farmecul său și, fără îndoială, face ceasul mai exclusivist. Este, de asemenea, un sentiment deosebit in a achiziționa un ceas care a fost cu adevărat și complet dezvoltat de către acel brand, spre deosebire de un ceas asamblat ulterior. Acestea fiind spuse, termenii “in-house” și “manufacture” sunt instrumente de marketing pe care mărcile le folosesc pentru a atrage entuziaștii și colecționarii.
Este important să vă întrebați dacă o mișcare in-house vă oferă de fapt o valoare in plus sau dacă este doar o ștampilă de calitate. Nu există nicio garanție că o mișcare in-house este superioară celei a unui furnizor extern, cum ar fi ETA. Când vine vorba de optimizarea mișcărilor de ceas, practica este mai bună decât teoria, iar acest proces poate dura ani de zile.
Există alte câteva avantaje care vorbesc în favoarea mișcărilor ETA. Atunci când cumpărați un ceas de la o marcă mică cu o mișcare internă, trebuie să vă bazați pe continuitatea, capacitatea și abilitățile acestora atunci când vine vorba de întreținerea sau repararea ceasului dumneavoastră pe parcurs. Cu un mecanism ETA, însă, acest lucru nu reprezintă o problemă. Cei mai mulți ceasornicari pot lucra cu mișcări ETA; de fapt, probabil că au exersat chiar pe ele în timpul scolii. În plus, piesele de schimb sunt ușor de găsit și nu sunt limitate la centrele de service certificate. În plus, cu atât de multe mecanisme ETA în circulație, piesele de schimb și costurile de reparații rămân relativ scăzute.
Din ceea ce ați citit până acum, s-ar putea să credeți că nu există aproape niciun avantaj pentru calibrele interne, dar nu este așa. Există multe motive pentru care cumpărarea unui ceas cu o mișcare in-house este o idee bună. Pentru început, demonstrează măiestria unui producător de ceasuri. Dovedește că marca poate veni cu propria mișcare și poate face față complexității inerente procesului. Gândiți-vă doar la modul în care lucruri precum dimensiunile mișcării și construcția modulară pot face munca unui ceasornicar mai ușoară.
În plus, dacă un producător optează pentru un mecanism cronograf precum ETA Valjoux 7750, acesta este legat de un design foarte specific al cadranului și de înălțimea carcasei. Sunt posibile ajustări minore și optimizări vizuale, dar acestea pot avea un impact negativ asupra fiabilității mișcării. Pe de altă parte, atunci când un producător de ceasuri își dezvoltă și produce propriul calibru, acesta stabilește dimensiunile astfel încât să se potrivească perfect în carcasă. De asemenea, aceștia pot opta să folosească îmbunătățiri tehnice inovatoare.
Entuziaștii sunt pasionați de calibrele in-house dintr-o varietate de motive. Ele sunt adesea considerate un punct culminant al ceasului, în timp ce mișcările de la diversi producatori sunt mai degrabă privite ca o soluție practică la o problemă a producătorului.
Acum, să aruncăm o privire mai atentă asupra unora dintre cele mai remarcabilemecanisme pe care ETA le are de oferit. Rețineți că nu este întotdeauna ușor de spus dacă un producător de ceasuri folosește sau nu o mișcare de bază ETA, deoarece unele mărci le redenumesc. Uneori este evident, cum ar fi calibrul Tudor 2824 (de fapt un ETA 2824-2), iar alteori nu este atât de clar, cum ar fi calibrul 79320 de la IWC, care se bazează pe ETA 7750. În multe cazuri, companii precum IWC și Tudor modifică puternic aceste mișcări de bază ETA și le finisează la propriile standarde.
O notă finală înainte de a trece la prezentarea generală: Mecanismele ETA vin în patru grade de calitate diferite. Aceste grade reflectă nivelul de precizie al mișcării. ETA folosește denumirile Standard, Elaborated, Top și Chronometer pentru a indica precizia și gradul de finisare vizuală a fiecărui calibru. Cu toate acestea, nu toate mișcările ETA sunt disponibile în toate gradele de calitate.
ETA 2824-2
Așa cum am menționat mai sus, ETA 2824-2 este folosit la mai multe ceasuri Tudor. Această mișcare este una dintre cele mai populare ale ETA. Calibrul automat are 21 de bijuterii și funcționează la o frecvență de 28.800 vph. Puteți găsi această mișcare în nenumărate ceasuri de la o gamă largă de mărci. Acesta este calibrul la care trebuie să apeleze dacă un ceasornicar caută un mecanism robust, cu fiabilitate dovedita. ETA 2824-2 este disponibil în toate cele patru grade de calitate.
ETA 2892-A2
ETA 2892-A2 este prezent pe piață de zeci de ani și tinde să fie folosit la ceasuri mai scumpe de la nume mari precum IWC, Omega și Breitling. Omega a folosit această mișcare ca bază pentru prima sa serie de calibre Co-Axial, 2500, pe care producătorul a introdus-o în 1999. Mișcarea automată se mândrește cu un afișaj al datei, 21 de bijuterii, o rezervă de putere de 42 de ore și funcționează la 28.800 vph. Are aceeași funcționalitate și același diametru ca și 2824-2, dar este cu un milimetru mai subțire, ceea ce îl face ideal pentru extinderea cu alte module și complicații.
Tudor a adăugat un modul cronograf la 2892-A2 pentru ceasurile din linia Heritage Chrono. Adesea, puteți spune dacă o mișcare de cronograf are sau nu o construcție modulară pe baza poziției butoanelor și a coroanei. Dacă butoanele se află deasupra coroanei, de obicei indică faptul că acel calibru are un modul cronograf adaugat.
ETA 7750
Acest mecanism ETA 7750, pe de altă parte, este o mișcare cronograf dedicată, ceea ce înseamnă că a fost proiectată și construită ca atare. Acest calibru este, de asemenea, cunoscut sub numele de Valjoux 7750 (Valjoux face parte, de asemenea, din Swatch Group) și alimentează numeroase modele de ceasuri încă din 1973. 7750 a urmat legendarului Valjoux 7733, o mișcare de cronograf cu alimentare manuală care a fost introdusă pentru prima dată în 1969. ETA 7750 este versiunea automată a acestui celebru calibru și este disponibil în mai multe versiuni diferite.
Pe lângă un cronograf, ETA 7750 se mândrește cu un afișaj pentru zi și dată. ETA 7751, la rândul său, vine cu un indicator al lunii și al fazelor lunii. O altă variantă bine cunoscută este ETA 7754, care este practic un ETA 7750 cu o functie GMT suplimentară. Puteți găsi ETA 7750 în nenumărate ceasuri, deoarece este considerată una dintre cele mai fiabile mișcări cronograf de pe piața actuală. Este folosit atât la ceasuri cu prețuri sub 1.000 de dolari, cât și la ceasuri mult mai inalte. La aceste din urmă ceasuri, mișcarea este adesea frumos decorată sau scheletată pentru un efect suplimentar.
Calibrul IWC 79320, care alimentează IWC Pilot Chronograph, este exemplul perfect al unui ETA 7750 fin finisat. Printre alte mărci care folosesc sau au folosit ETA 7750 se numără Breitling, Omega, TAG Heuer, Panerai, Sinn, Porsche Design, Longines, Oris, Tissot, Hamilton, Rado și Chopard. De asemenea, veți găsi această mișcare în ceasuri de la mărci mult mai mici și mai puțin cunoscute, precum Peter Speake-Marin și Alain Silberstein.
Ceasuri cu mecanism ETA F06.411
Calibrul ETA F06.411 este un mecanism elvețian cu cuarț de înaltă precizie (HAQ) cu 3 bijuterii. Acest calibru este catalogat ca fiind o mișcare PreciDrive termocompensată. Pe baza documentelor tehnice oficiale ETA, acest calibru se află pe piață începând cu data de 25 noiembrie 2014.
Este posibil să vedeți această mișcare listată ca fiind EOL. EOL înseamnă “end of life” (sfârșitul vieții). Acesta este un indicator al bateriei descărcate care este încorporat în placa de circuite pentru a face ca mâna a doua să sară la fiecare 4 secunde atunci când bateria este descărcată.
Ceas Swiss Military by Chrono SM30200.03 ⭐ Hai pe VreauCeas.ro SHOP
Ceas Swiss Military by Chrono SM30200.25 ⭐ Hai pe VreauCeas.ro SHOP
Ceas Swiss Military by Chrono SM30200.21 ⭐ Hai pe VreauCeas.ro SHOP
Ceasuri cu mecanism ETA 2824-2
Calibrul ETA 2824-2 este probabil una dintre cele mai cunoscute și mai recunoscute mișcări din industria orologieră. Este în producție din 1982 și se bazează pe calibrul original Eterna 1427. Denumirea “-2” indică faptul că este a doua generație în evoluția acestei mișcări.
2824 este considerată o mișcare ” workhorse” de către mulți pasionați de ceasuri. Există, de asemenea, o versiune cu înfășurare manuală a acestei mișcări, cunoscută sub numele de calibru 2804-2.
Calibrul ETA 2824-2 este furnizat multor companii de ceasuri diferite pentru a fi utilizat într-o mare varietate de ceasuri. Adesea, aceste companii își vor pune propria marcă pe rotor sau vor face alte mici modificări. Acest lucru le determină uneori să își creeze propriul număr de calibru.
Înainte de graba industriei orologiere de a produce și comercializa mecanisme interne, unele companii de ceasuri își creau propriul număr de calibru pentru a ascunde faptul că ceasul lor folosea ETA 2824-2. Acest lucru nu se datorează faptului că 2824-2 era un mecanism mai puțin dorit, ci mai degrabă pentru că o mare parte din producatori doreau sa umfle preturile ceasurilor artificial, deoarece nimeni nu cunoștea costul pieselor din interiorul ceasurilor.
Ceas Iron Annie 5954-1 ⭐ Hai pe VreauCeas.ro SHOP
Ceas Iron Annie 5958-1 ⭐ Hai pe VreauCeas.ro SHOP
Ceasuri cu mecanism ETA G10.212 AD
Calibrul ETA G10.212 este un cronograf cu cuarț de fabricație elvețiană, cu 4 bijuterii. Acest calibru face parte din familia de mecanisme cu cuarț Fashionline de la ETA. Nu este considerat ca fiind un mecanism reparabil și se regăsește în mare parte în ceasurile de intrare în gamă cu preț redus. G10.212 înlocuiește calibrul ETA G10.211.
Ceas Swiss Military by Chrono SM34058.07 ⭐ Hai pe VreauCeas.ro SHOP
Ceasuri cu mecanism ETA/VALJOUX 7750
Calibrul ETA/Valjoux 7750 este una dintre cele mai cunoscute și utilizate mișcări automate pentru ceasuri cronograf. Acesta s-a bazat pe calibrul Valjoux 7733 cu încărcare manuală, care la rândul său s-a bazat pe Venus 188. În prezent, face parte din linia “Mecaline” de mișcări ETA.
A fost introdus oficial în universul orologeriei în jurul anilor 1973/1974, dar după ce a fost fabricat primul tiraj, calibrul nu a mai fost produs până în 1985 ( tocmai datorită faptului că ceasurile mecanice au redevenit populare). Modelul 7750 a fost proiectat parțial pe un computer – o premieră pentru industria orologieră.
Valjoux (numele provine de la Vallée de Joux) s-a alăturat Ebauches SA (ESA) în 1944. ESA a fost achiziționată de SMH (Société de Microélectronique et d’Horlogerie). SMH, care era o combinație între SSIH (Société Suisse pour l’Industrie Horlogère) și ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG), s-a transformat ulterior în Swatch Group (1985), iar Valjoux, care a fost absorbită, a devenit parte a ETA.