Se poate spune cu siguranță că Omega Seamaster este unul dintre cele mai reprezentative și mai recunoscute ceasuri de pe piață. Se află în top alături de ceasuri precum Rolex Submariner, Jaeger-LeCoultre Reverso, Audemars Piguet Royal Oak și Patek Philippe Nautilus.
Istoria și originea modelului Omega Seamaster
Omega Seamaster este un model cu o istorie lungă și bogată. A fost un model de bază în industria orologieră timp de peste 70 de ani, încă de la introducerea sa în 1948.
De-a lungul anilor, Seamaster și-a schimbat destul de mult designul până când și-a găsit adevăratul ADN. Inițial, a început ca un ceas de ținută rezistent la apă, iar astăzi, este un ceas de scufundare sportiv cu un design iconic, cu elemente de design distincte, cum ar fi urechile curbate/ răsucite, o supapă de evacuare a heliului la ora 5, indicatoare de ore și mâini distinctive și, adesea, un cadran cu model de valuri. De-a lungul deceniilor, acesta a suferit un număr mare de transformări și, în special, îmbunătățiri care au sporit durabilitatea, performanța și longevitatea ceasului.
Una dintre caracteristicile esențiale care definesc Seamaster este designul său robust și durabil, dar versatil. Deși este un ceas de scufundări profesionale în esența sa, James Bond a dovedit că funcționează la fel de bine asociat cu un costum. Datorită calității robuste și durabile a construcției sale, ceasul este capabil să reziste unui stil de viață activ și celor mai dificile medii.
De-a lungul anilor, colecția Seamaster a crescut, de asemenea, considerabil și s-a extins și la noi submodele și versiuni care se bazează pe Seamaster. Acest lucru înseamnă că acum există o selecție uriașă de ceasuri de scufundare diferite din care puteți alege în funcție de stilul și preferințele dumneavoastră.
În ciuda istoriei sale îndelungate și a moștenirii sale bogate, Omega Seamaster rămâne la fel de relevant astăzi ca acum 10, 30 sau chiar 50 de ani. Aceasta este dovada supremă a unui design atemporal.
Dacă doriți să aflați mai multe despre acest model iconic de ceas, ați ajuns la locul potrivit. În acest articol, analizăm mai îndeaproape cele mai interesante fapte despre Omega Seamaster.
Cele mai importante detalii despre Omega Seamaster
1. Seamaster a fost inițial o linie de ceasuri de ținută rezistente la apă.
Omega Seamaster a fost lansat pentru prima dată în 1948, dar realitatea este că Seamaster-ul original arată mult mai diferit decât în prezent. Țineți cont de faptul că, în acea perioadă, ceasurile de ținută mici și elegante erau la modă, iar dimensiunile care sunt considerate standard pentru ceasurile bărbătești de astăzi erau de neconceput la acea vreme.
Astăzi, Seamaster este, de asemenea, un ceas de scufundări profesionale, cu o supapă de evacuare a heliului și o lunetă rotativă unidirecțională. Dar acest lucru nu era cazul pe atunci. În esența sa, Seamaster-ul original era doar un ceas de îmbrăcăminte obișnuit, cu o construcție care îl făcea rezistent la apă. Dar totuși, în această perioadă a apărut nevoia de ceasuri de mână rezistente la apă, iar producători precum Omega s-au întrebat cum ar putea rezolva problema deteriorării ceasului de către apă.
Diferența cheie dintre Seamaster și predecesorii săi de ceasuri de scufundare a fost utilizarea unei garnituri O-ring care a contribuit la îmbunătățirea rezistenței la apă. În mod normal, ceasurile rezistente la apă foloseau garnituri din plumb sau gumă de shellac, care nu erau la fel de fiabile, deoarece erau ușor afectate de schimbările de temperatură – lucru pe care scafandrii profesioniști îl experimentau în mod natural atunci când se scufundau.
Omega a venit cu ideea garniturilor de etanșare O-ring analizând submarinele folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Datorită noii garnituri, Seamaster a demonstrat că rămâne intact la adâncimi de până la 60 de metri și în intervale de temperatură cuprinse între -40 grade și 50 de grade Celsius.
Concluzia este că a fost nevoie de multe decenii pentru ca Seamaster să evolueze de la un ceas de rochie clasic la ceasul sportiv și iconic care este astăzi.
2. Seamaster este structurat în mai multe colecții diferite
Ceea ce a început ca un singur model s-a transformat în mai multe subcategorii diferite. Dar toate se bazează în continuare pe Seamaster. Printre acestea se numără:
- Seamaster Aqua Terra
- Seamaster Diver professional 300M
- Seamaster 300
- Seamaster Railmaster
- Seamaster Proprof 1200M
- Seamaster Bullhead
- Seamaster 1948
- Seamaster Planet Ocean
- Seamaster Planet Ocean Ultra Deep
Toate modelele de mai sus se bazează pe Seamaster, dar au fost proiectate și construite pentru scopuri specifice și cu viziuni diferite în minte. Aqua-Terra, de exemplu, se dorește a fi o versiune sportivă, dar mai versatilă, a clasicului Seamaster Diver. Ca atare, nu dispune de luneta rotativă unidirecțională tradițională pentru a-i conferi un aspect mai elegant și mai îngrijit. Dimpotrivă, Seamaster Planet Ocean este conceput ca o variantă mai sportivă a clasicului Seamaster Diver 300m și, prin urmare, are o carcasă și mai voluminoasă și mai robustă, cu o rezistență la apă și mai mare.
Fiecare dintre aceste modele se adresează unor persoane, preferințe și nevoi diferite. Iar acesta este un lucru minunat, deoarece îi ajută pe toți să își găsească Seamaster-ul preferat, care încă mai prezintă unele dintre caracteristicile de design iconice și distincte ale Seamaster-ului clasic.
3. Seamaster este cel mai longeviv model din producția Omega.
Se poate spune cu siguranță că Omega are o colecție uriașă de modele și versiuni diferite în oferta sa. Dar știați că Seamaster este cel mai longeviv model de producție de la Omega?
Lansat inițial în 1948, este clar că nu mai este la fel ca atunci când a fost lansat pentru prima dată, dar a evoluat și s-a îmbunătățit de-a lungul deceniilor pentru a deveni ceea ce este astăzi.
Doar acest fapt este foarte important și dovedește puterea și statutul legendar al lui Omega Seamaster.
4. Primul Seamaster s-a bazat pe modelele realizate pentru Marina Regală Britanică
Ceasurile sportive de altădată arătau mult diferit față de cum arată în zilele noastre. Așa cum am discutat deja, primul Seamaster era în esență doar un ceas de îmbrăcăminte clasic și elegant. Iar designul primului Seamaster s-a bazat de fapt pe modelele realizate pentru Marina Regală Britanică în timpul sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial.
Omega a furnizat ceasuri pentru militari în timpul războiului și, din cauza zonelor dure și a condițiilor solicitante în care se aflau soldații, aceștia aveau nevoie de ceasuri robuste și durabile care să reziste. Ca atare, atunci când au apărut planurile Omega de a crea un ceas de mână rezistent la apă, era firesc ca aceștia să folosească ceea ce aveau deja ca punct de pornire.
5. Gerald Genta a conceput Seamaster Polaris
Se poate spune cu siguranță că Gerald Genta este unul dintre cei mai legendari și mai importanți designeri din industria orologieră – dintotdeauna. El a proiectat câteva dintre cele mai emblematice ceasuri create vreodată, inclusiv Royal Oak, Ingenious și Nautilus.
Dar un ceas mai puțin cunoscut ca fiind proiectat de Gerald Genta este Seamaster Polaris.
Seamaster Polaris a fost proiectat în 1982 și a fost lansat în 1983. A rămas în producție până în 1994. Polaris a fost un ceas foarte interesant din punct de vedere tehnic. Prima ediție a ceasului a fost lansată în titan – un material care nu era foarte comun la acea vreme.
6. Seamaster a doborât recordul de scufundări în 1955
Astăzi, Seamaster-ul standard oferă o rezistență la apă de 300 m. Modele precum Planet Ocean oferă o rezistență la apă de 600m, iar Ultradeep are o rezistență la apă uluitoare de 6000m.
Desigur, toate aceste cifre erau de neconceput și considerate imposibile în perioada în care mărcile de ceasuri abia începuseră să se gândească la fabricarea de ceasuri rezistente la apă.
Dar, cu toate acestea, în 1955, Omega a reușit să impresioneze cu Seamaster-ul său, doborând un record de scufundare. Recordul a fost doborât atunci când scafandrul Gordon McLean a atins o adâncime de 62,5 metri (205 picioare) în Australia. Poate că nu pare foarte impresionant astăzi, dar la acea vreme, a fost o modalitate pentru Omega de a arăta că Seamaster-ul său era cel mai bun și mai rezistent ceas de scufundări existent.
7. Omega a atașat un Seamaster pe coca unui Douglas DC6 în 1956
Pentru a dovedi și mai mult durabilitatea și proprietățile de rezistență la apă ale ceasului Seamaster, Omega a supus ceasul la o provocare extremă în 1956.
În timpul unei călătorii pe o rută polară peste Atlanticul de Nord, un Douglas DC6 avea un Seamaster atașat la corpul navei.
Datorită utilizării garniturilor O-ring pentru Seamaster, Omega era foarte încrezătoare în proprietățile de rezistență la apă ale Seamaster și a vrut să demonstreze acest lucru tuturor celorlalți. Bineînțeles, ceasul a rămas intact pe toată durata călătoriei.
8. James Bond a fost văzut pentru prima dată purtând un Seamaster în 1995.
Astăzi, îl asociem pe James Bond cu Omega. Și asta din motive întemeiate. Din 1995, James Bond a purtat ceasuri Omega. Înainte de aceasta, purta Rolex, la fel ca în romanele lui Ian Flemming. Dar Omega a reușit să îndepărteze cu succes Rolex, deoarece designerul de costume de la acea vreme a considerat că Omega era mai relevant din punct de vedere istoric, având în vedere relația tradițională a modelului cu Marina Regală Britanică și, prin urmare, cu personajul James Bond.
1995 a devenit primul an în care James Bond a fost văzut purtând un Omega în film. Acesta a fost, de asemenea, anul în care Pierce Brosnan a preluat rolul lui James Bond. În filmul GoldenEye, acesta poate fi văzut purtând un Omega Seamaster Professional Diver 300m Quartz de referință 2541.80.00.
În toate filmele care au urmat, James Bond a purtat diverse modele Seamaster. În Skyfall, Daniel Craig poartă un Seamaster Aqua-Terra și un Planet Ocean. În “No Time to Die”, poartă Seamaster ediția specială “No time to die” din titan.
În plus, în multe dintre filmele Bond, ceasurile Seamaster pe care Bond le-a purtat au fost echipate cu diverse funcții speciale. În Spectre, Seamaster 300 pe care îl poartă are o bombă care se activează prin intermediul lunetei de numărătoare inversă. Seamaster-ul pe care Pierce Brosnan îl poartă în GoldenEye și Die Another Day (Seamaster Professional Diver 300M 2531.80.00) are, printre altele, un laser care poate tăia obiecte.
9. Modelul Seamaster 300 a fost lansat în 1957
La începuturile modelului Seamaster, scufundările profesionale și scufundările de mare adâncime nu prea existau. Dar în anii 1950, scufundările au fost popularizate și au devenit foarte cool. Ca atare, Omega a trebuit să își îmbunătățească strategia pentru a satisface cerințele scafandrilor și să construiască Seamaster astfel încât să aibă rezistența la apă pentru a permite scufundările.
Omega a lansat Seamaster 300 în 1957, dar, în mod interesant, acest ceas era rezistent la apă doar până la 200 m/660 picioare. Omega a susținut că acest lucru nu s-a datorat limitărilor ceasului, ci mai degrabă limitărilor echipamentului de scufundare. Dar, totuși, diferența esențială a fost că noul Seamaster a fost construit și proiectat de fapt pentru utilizare subacvatică, nu doar pentru a face față stropirii de apă și situațiilor mai puțin solicitante care gravitează în jurul apei.
10. Echipa lui Jacques Cousteau a purtat ceasuri Seamaster 300
Legendarul scafandru Jacques Cousteau și echipa sa au purtat ceasuri Seamaster 300 în timpul misiunilor Conshelf II în Marea Roșie în 1963.
Cousteau fiind pe atunci personajul principal al scufundărilor profesionale, a jucat un rol crucial în creșterea popularității scufundărilor și, prin urmare, a contribuit în mare măsură la prestigiul și reputația ceasului Seamaster ca ceas de scufundări profesionale la acea vreme.
11. Omega a lansat o versiune deep-dive a modelului Seamaster în 1970
În anii 1960 și 1970, ceasornicarii au ridicat continuu ștacheta rezistenței la apă a ceasurilor de scufundări, iar Omega a fost printre companiile de top în acest efort. În 1970, marca și-a unit forțele cu compania franceză de scufundări comerciale, COMEX, care colaborase anterior cu Rolex la Sea-Dweller, pentru a crea cel mai extrem ceas de scufundări de până atunci, Seamaster PloProf, cunoscut și sub numele de Seamaster 600.
Conceput pentru scafandrii profesioniști, acest ceas avea o carcasă monobloc asimetrică din oțel și dubla rezistența la apă a modelului Seamaster 300 la 600 de metri. Peste câțiva ani, Omega a introdus PloProf, denumit în mod obișnuit “The Grand”, cu capacitatea de a rezista la adâncimi de până la 1.000 de metri. Deși nu a devenit niciodată un succes de piață, PloProf a fost foarte apreciat printre pasionații de scufundări și a fost văzut chiar la încheietura lui Jacques Cousteau. În 2009, Omega a relansat Seamaster PloProf cu o rezistență la apă de 1.200 de metri, iar acesta rămâne și astăzi în colecția mărcii.