Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 – Legătura dintre Omega și explorarea spațială nu mai trebuie dovedită. Deși s-a născut ca un cronograf de curse, Speedmaster 1957 este acum cunoscut de toată lumea ca fiind ceasul oficial al astronauților, fiind ceasul purtat de membrii echipajului Apollo 11… Nu degeaba este supranumit Moonwatch.
Cu toate acestea, există mai mult decât această versiune specifică în colecție, iar Omega și-a demonstrat de mult timp capacitatea de a se juca cu conceptul Speedmaster. Demonstrația de astăzi este un nou membru al colecției Dark Side of the Moon și este o actualizare a unui model existent. Iată noul Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8.
Omega tocmai a lansat astfel cel mai nou membru al colecției Dark Side of the Moon, care și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 10-a aniversare. Lansat pentru prima dată în 2013, acest concept a avut ca scop să ofere un design negru (de unde și numele DSOTM) pentru Speedmaster. Dar, Omega fiind Omega, acest lucru nu a fost făcut prin acoperirea carcasei, ci prin oferirea ceramicii ca material principal.
Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8
Această colecție, cel puțin pentru majoritatea modelelor, se caracterizează prin carcasa de 44,25 mm (aceeași cu cea a Speedmaster Co-Axial Chronograph și Speedmaster Racing din 2011), o carcasă și un cadran din ceramică în întregime și o diferență majoră față de Moonwatch, un mecanism cronograf automat cu roată cu coloană, calibrul 9300. De atunci au fost lansate mai multe ediții, în ceramică neagră, gri sau albă.
Există un singur ceas de mana care reprezintă o excepție importantă de la regulile pe care tocmai le-am menționat, și anume Speedmaster 2018 Dark Side of the Moon Apollo 8 – un ceas care, de fapt, are mult sens, deoarece partea întunecată sau partea ascunsă a Lunii a fost observată pentru prima dată în timpul misiunii Apollo 8 din 1968. Deși a păstrat o carcasă din ceramică neagră de 44,25 mm, această ediție a fost alimentată de o versiune parțial scheletată și cu textură lunară a calibrului 1861 cu încărcare manuală – mișcarea folosită la Moonwatch timp de decenii înainte de a trece la calibrul Master Chronometer 3861 în 2021.
Acest nou model se alătură colecției de ceasuri Apollo (Apollo 11, Apollo 13/Snoopy, Apollo 17 și Apollo 8) și gamei de ceasuri Speedmaster DSOTM, care se află în continuă creștere, fiind o reînnoire a modelului Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8. La cinci ani de la introducerea sa inițială (și câteva luni…) și întârziat pentru a sărbători cea de-a 55-a aniversare a misiunii Apollo 8 se află această nouă ediție, care păstrează majoritatea atributelor modelului original, dar cu mici actualizări pentru design, și modificări mecanice mai profunde.
Ce rămâne (cel puțin în principiu) este carcasa din ceramică neagră de 44,25 mm, cu un luneta realizată din propriul bloc de ceramică și o scală tahimetrică în email grand feu alb (față de SLN în versiunea anterioară). În aceeași ordine de idei cu Moonwatch-ul actualizat din 2021, se spune că acest nou model a fost ușor reproiectat pentru a se apropia mai mult de proporțiile și formele modelelor asimetrice de epocă. Cu o înălțime de 13 mm, nu este prea gros, iar lungimea de 50 mm este, de fapt, destul de lungă.
Cadranul este protejat aici de un cristal de safir cu acoperire AR, iar fundul carcasei are, de asemenea, un cristal transparent. Acesta este încadrat de un element ceramic negru pe care sunt gravate mențiunile “Dark Side of the Moon – Apollo 8, Dec 1968”, “We’ll see you on the other side” și “Co-Axial Master Chronometer”. Rezistența la apă este evaluată la 50 de metri, iar ceasul cântărește o greutate foarte acceptabilă de 99 de grame. Coroana și împingătoarele sunt realizate în egală măsură din ceramică neagră Zr02.
În ceea ce privește cadranul, a fost păstrat conceptul general al plăcilor parțial scheletizate și cu textură lunară, care a fost regăsit pe Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 inițial. În aceeași ordine de idei, schema neagră cu accente galbene este în continuare prezentă, cu toate acestea, unele modificări minore pot fi observate în textura Lunii, care a fost prelucrată cu laser, așa cum este văzută de pe Pământ – textura și detaliile sunt mai pronunțate decât înainte -, iar arhitectura generală a mecanismului este un pic diferită (noul calibru), cu mai puține șuruburi vizibile.
Principalul element nou este, bineînțeles, mâna mică a secundelor în formă de rachetă Saturn V și realizată din titan de gradul 5. Este realizată prin strunjire cu laser, în timp ce culorile sunt obținute cu lac alb, ablație și înnegrire cu laser.
În interiorul carcasei se află un nou mecanism, calibrul 3869 – o versiune parțial scheletată a recentului calibru 3861. Ca atare, acesta vine cu caracteristicile tehnice avansate ale mărcii, cum ar fi sistemul de evacuare Co-Axial și certificarea Master Chronometer – cu o rezistență impresionantă la câmpurile magnetice. Acest cronograf cu încărcare manuală este acționat de un sistem cu came și se mândrește cu o rezervă de putere relativ confortabilă de 50 de ore. Partea din spate este, de asemenea, decorată cu o textură de Lună (aici partea întunecată sau îndepărtată a Lunii), cu roți acoperite cu gri deschis și roată de balans acoperită cu aur gri închis.
Purtat pe o curea din cauciuc negru și galben perforat de 21/18 mm (în versiunea anterioară era din piele), acest nou Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 este acum echipat cu o închidere pliabilă din titan ceramizat. Este lansat ca parte a colecției permanente și nu este limitat. Prețul său este de 15 700 EUR, 13 500 CHF sau 14 300 USD.