Rado Diastar Original Skeleton – De multă vreme, brand-ul Rado este cunoscut pentru munca sa inovatoare în ceea ce privește materialele, în special ceramica. La un an după ce Rado Diastar a sărbătorit cea de-a 60-a aniversare, marca reinventează una dintre cele mai impresionante piese ale sale cu un cadran scheletizat, învelit într-o carcasă Ceramos.

În zilele noastre, materialele non-standard (pe care le clasific ca fiind orice altceva decât oțelul, aurul sau platina) sunt obișnuite. Ceramica este norma. Ceasurile din bronz par să rămână aici pentru totdeauna. Ceasurile din carbon sunt aproape demodate deja, iar carcasele din safir, deși rar văzute în natură, nu sunt deloc străine de inbox-urile jurnaliștilor (credeți-mă) și de încheieturile de mână ale celor super-bogați.

Dar un material pe care nu am avut niciodată plăcerea să-l întâlnesc este Ceramos, numele destul de fantezist pe care Rado l-a dat formei sale injectabile de CERMET dezvoltate cu răbdare.
Dacă v-a sunat a greacă, nu sunteți singurii: în urmă cu treizeci de ani, în 1993, Rado a produs primul ceas din Sintra – un aliaj ceramic/metalic. Sintra era un aliaj din clasa CERMET (numele CERMET provenind de la CERamic și METal combinate). Acest material își are rădăcinile în anii 1970 și a fost dezvoltat pentru prima dată de producătorii de scule, forțați să inoveze din cauza penuriei de cobalt, care fusese până atunci esențial pentru munca lor. CERMET cuprinde aproape 90% carbură de titan (aceasta este partea ceramică din ecuație) și un liant metalic care aduce rigiditate și un aspect metalic materialului rezultat.

Oricât de palpitant ar fi acest lucru, atunci când Rado a decis să facă un ceas din aceste materiale, marca a întâmpinat o problemă. Datorită proprietăților materialului, acesta nu era tocmai ușor de prelucrat și, prin urmare, a trebuit să fie presat în semifabricate și apoi prelucrat minuțios, componentă cu componentă. O metodă de producție rapidă, cum ar fi turnarea prin injecție, era la zeci de ani distanță, astfel că, deși Rado a reușit în cele din urmă să convingă Sintra să devină ceva cu aspect luxos, a fost un drum lung și obositor.
Descoperirea a avut loc în 2011. Rado și-a dat seama în sfârșit cum să injecteze Sintra. Dintr-o dată, o lume cu totul nouă de forme de carcase și volume de producție era la îndemână. Deloc surprinzător, Rado a profitat de această nouă tehnologie și a prezentat-o lumii imediat ce a fost posibil.
Primul model care a utilizat Ceramos a fost D-Star. Deși aparent elementare, liniile elegante ale modelului D-Star ar fi fost dificil de realizat cu Sintra prelucrat. Noul proces de formare a deschis posibilitatea unor ceasuri cu forme mai organice. Au dispărut pătratele și dreptunghiurile; au intrat formele fluide, ovalele și siluetele mai sălbatice, provocatoare și suprafețele proeminente, așa cum nu se mai văzuseră până atunci.

Rado Diastar Original Skeleton
În 2023, procesul de injecție este atât de rafinat încât Rado poate crea carcasa sa monobloc caracteristică din Ceramos. Procesul este rapid, fiabil și foarte precis. Iar finisajul care se poate obține pe acest aliaj relativ nou este, așa cum puteți vedea pe “luneta” (învelișul care definește forma și care se află deasupra unui miez de oțel inoxidabil) a modelului Rado Diastar Original Skeleton, cu adevărat ceva de admirat.
Acum, forma carcasei Rado Diastar Original Skeleton ar fi neobișnuită dacă ar fi făcută din oțel, dar confecționată dintr-un material ultra-tehnologizat precum Ceramos este de-a dreptul extraterestră.

Procesul de fabricație în mai multe etape al acestui aliaj este plin de faze pretențioase. Una dintre cele mai mari probleme legate de utilizarea unui aliaj CERMET este modul în care diferitele ingrediente ale respectivului aliaj reacționează la finisare. În timp ce ceramica este foarte dură, metalul este mult mai moale. Acest lucru înseamnă că obținerea unui finisaj uniform (ceea ce, după cum vă puteți imagina cu o formă de carcasă atât de impunătoare, care este în mod clar punctul central al designului) este într-adevăr foarte dificilă.
Deși este (evident) posibil să se obțină un finisaj de suprafață regulat, procesul durează mai mult și necesită dezvoltarea și întreținerea internă a unor utilaje costisitoare. Dacă rezultatul este suficient de interesant din punct de vedere tehnic sau estetic pentru ca iubitorilor de ceasuri să le pese, va deveni evident atunci când vor fi analizate cifrele de vânzări de la sfârșitul anului. Ceramos este un material fascinant. Dar l-a cerut cineva?

Aceasta este una dintre principalele întrebări fără răspuns cu care se confruntă companiile de ceasuri a căror rațiune de a fi este inovarea. Cu toții auzim criticile mainstream pentru ca Rolex GMT Master II “Coke” să revină, pentru ca Omega să continue o altă colaborare cu Speedy Tuesday sau pentru ca Patek Philippe să facă modelul 5711 din oțel inoxidabil, dar acestea nu sunt inovații.
Dar inovația necesită ca mărcile să răspundă la întrebări care nu au fost încă puse. Pentru a inova, trebuie să fii primul dintre cei mulți. Este vorba de a vă deschide propriul drum, mai degrabă decât de a călca pe urmele altora. Problema este că niciodată nu se poate spune cu exactitate dacă a) traseul merge într-o direcție pe care cineva este dispus să o parcurgă sau b) dacă drumul tău este chiar cel mai eficient sau cel mai pitoresc spre o destinație interesantă.

Rado este un gânditor și un om de acțiune. Și-a creat propria metodă și a respectat-o. Știți ce înseamnă acest brand. Acest lucru, în sine, este un punct de vânzare uriaș. Rado Diastar Original (acționat de o versiune skeletonată și de culoare antracit a mișcării R808, care se laudă cu o rezervă de putere de 80 de ore), cu cristalul său fațetat și cadranul lucrat, nu seamănă cu nimic altceva de pe piață.

Este, în multe privințe, un exemplu a ceea ce mărcile entry-level Swatch Group fac cel mai bine: creează piese nebunești în forme și materiale neconvenționale pentru a testa terenul. Va fi fascinant să descoperim dacă Diastar se bucură din nou de o renaștere în toată regula, de data aceasta cu ajutorul materialelor ultra-înaltă tehnologie.