ROLEX OYSTER PERPETUAL DEEPSEA CHALLENGE RLX TITANIUM – Rolex și explorarea celor mai mari adâncimi ale lumii este o poveste care datează din anii 1950, când familia Piccard (tată și fiu) a coborât cu Trieste Bathyscaphe în Groapa Marianelor, cu un ceas Rolex foarte special atașat la exteriorul submarinului lor. Ceasul, cunoscut sub numele de Deep Sea Special N°3, a făcut călătoria până pe fundul Gropii Marianelor (10 916 metri sau 35 814 picioare) în 1960 și este astăzi imposibil de găsit, dar este expus, împreună cu Trieste, la Institutul Smithsonian din Washington DC.
În 2012, Rolex a doborât din nou recordul împreună cu regizorul de film James Cameron, deoarece a pus la dispoziție un Deepsea Challenge experimental care l-a însoțit pe acesta în istorica coborâre de 10 908 metri (35 787 picioare). Iar ceea ce a fost până acum un prototip devine realitate, Rolex prezentând astăzi Oyster Perpetual Deepsea Challenge 126067, un ceas rezistent la 11.000 m de apă și primul model complet din titan al mărcii.
ROLEX OYSTER PERPETUAL DEEPSEA CHALLENGE RLX
Ceea ce aveți în față cu Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge 126067 nu este altceva decât un ceas experimental pus la dispoziția publicului… Faceți cunoștință cu noul rege al ceasurilor mecanice de scufundare, un ceas automat capabil să călătorească până în cel mai adânc punct al planetei noastre, fiind în același timp (cel puțin pe hârtie… Rolex și disponibilitatea…) la vânzare în toate buticurile și magazinele Rolex.
“Ceasul suprem al adâncurilor“, Deepsea Challenge este un ceas de scufundare automat cu acreditări fără precedent, conceput pentru a rezista la presiuni extreme – de fapt, conceput pentru a rezista la cea mai mare presiune posibilă care poate fi găsită oriunde pe planetă. Acest ceas este rezultatul unor ani de cercetare din partea mărcii și a partenerilor săi științifici. Și, în timp ce ceasul experimental din 2012 a fost atașat la brațul manipulator al submersibilului lui James Cameron, Deepsea Challenge este conceput pentru a fi purtat la încheietura mâinii… ei bine, atâta timp cât puteți suporta dimensiunile sale gigantice.
În primul rând, Deepsea Challenge 126067 este primul ceas Rolex realizat în întregime din titan – cu excepția unor prototipuri anterioare. Carcasa este realizată din titan RLX periat, o denumire internă pentru titanul de gradul 5. Ca atare, și în ciuda unui diametru de 50 mm și a unei înălțimi de 23 mm, ceasul este cu 30% mai ușor decât prototipul din 2012 al lui James Cameron.
Rolex Deep Sea Special No. 1 pentru 2 milioane de dolari
Chiar anul trecut, două Rolex Deep Sea Specials au fost scoase la licitație. Deep Sea Special nr. 1 (mai sus), a fost vândut de casa Christie’s pentru 1,9 milioane CHF. Acesta este Rolex-ul care a fost atașat la Trieste la primele scufundări ale lui Jacques Piccard și Don Walsh, înainte ca nr. 3 să fie utilizat pentru scufundarea record pe fundul Gropii Marianelor (nr. 3 avea un cristal mai mare). Deși este un ceas mare, fostul său proprietar, veteranul Talking Watches Reza Ali Rashidain, i-a confirmat lui James că era destul de ușor de purtat, spunând că l-a purtat cu o anumită frecvență, “chiar și doar la prânz”.
În comparație cu modelul experimental, au fost făcute multiple modernizări pentru a face ceasul mai plăcut de purtat, cum ar fi un cristal de safir mai subțire. Acesta din urmă rămâne totuși impresionant, cu o înălțime de 9,5 mm. Dacă stai să te gândești, în termeni de standarde orologere tradiționale, ceasul este gigantic. Dar când adăugați la ecuație o rezistență la apă de 11.000 de metri, obiectul devine mult mai impresioant.
Pentru a obține o astfel de rezistență la presiune, Rolex a trebuit să inoveze în ceea ce privește construcția carcasei. La fel ca modelul experimental, noul Deepsea Challenge dispune de sistemul Ringlock, o arhitectură de carcasă patentată care permite ceasului să reziste la presiuni extreme; supapa de evacuare a heliului, care permite surplusului de gaz să iasă din ceas în timpul fazei de decompresie a scafandrului, coroana Triplock, cu trei zone etanșate, și un fund de carcasă înșurubat, ultra-subțire.
Testarea rezistenței la apă a acestui ceas este o altă provocare (materialul clasic de testare nu este destinat pentru asta). Astfel, Rolex a dezvoltat special, în parteneriat cu Comex (Compagnie Maritime d’Expertises), un rezervor de ultra înaltă presiune capabil să reproducă o presiune de testare echivalentă cu cea exercitată de apă la o adâncime de 13.750 de metri.
În rest, Rolex Deepsea Challenge 126067 se află în directă concordanță cu restul gamei profesionale a mărcii. Designul este clasic, dar unele elemente notabile pot fi observate, cum ar fi laturile periate cu un chenar lustruit – un element notabil la ceasurile de epocă. Ceasul este, bineînțeles, echipat cu o lunetă unidirecțională. Scara sa de 60 de minute este gravată pe o inserție Cerachrom neagră, iar apoi umplută cu platină.
Deepsea Challenge se montează pe o brățară Oyster cu 3 verigi din titan RLX, cu suprafețe complet periate (chiar și părțile laterale ale verigilor). Este închisă de o închizătoare de siguranță Oysterlock cu un sistem de extensie Rolex Glidelock și o verigă de extensie Fliplock.
Cadranul, încadrat de un element metalic (funcțional), este încă o dată un ceas de scufundare Rolex clasic, cu markeri aplicați din aur alb și acele umplute cu Chromalight. Cadranul este de culoare “negru intens” și nu are finisajul lucios tradițional, ci o suprafață mată. Sub el se află o mișcare din gama standard (aici nu este nevoie de piese experimentale), calibrul 3230, de producție proprie, Superlative Chronometer – același pe care îl găsim într-un Explorer sau într-un Submariner fără dată. Aceasta înseamnă o frecvență de 4Hz, o rezervă de putere de 70h și o evacuare Chronergy.
Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge cu referința 126067 este lansat ca parte a colecției permanente și va fi disponibil (relativ vorbind) începând cu noiembrie 2022. Prețul este de 25.750 EUR sau 26.000 USD, ceea ce, pe hârtie, este cu siguranță mare… Dar vă permite să purtați unul dintre cele mai nebunești ceasuri profesionale realizate vreodată. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați www.rolex.com.