Rolul bijuteriilor in mecanismul ceasurilor – Ceasurile și bijuteriile au o anumită afinitate – cel puțin asta ar crede majoritatea magazinelor de bijuterii. Ceasurile pentru bărbați sunt uneori descrise ca fiind singura piesă masculina, iar ceasurile clasice pentru femei sunt adesea împodobite cu pietre prețioase, cadrane din perlă și alte materiale de lux. Bijuteriile sunt mult mai mult decât o simplă decorație când vine vorba de ceasuri. Timp de sute de ani, ceasurile și ceasornicarii au profitat de caracteristicile unice ale pietrelor prețioase, folosindu-le în mișcările ceasurilor. În acest articol, vom explica de ce mișcările ceasurilor prezintă bijuterii.

7, 17 sau 21 de bijuterii: Care este diferența?
7, 17, 21 sau mai multe: Multe ceasuri mai vechi listează numărul de pietre prețioase sau bijuterii pe care mișcarea sa le conține pe cadran. În zilele noastre, informațiile sunt cel mai adesea gravate pe mișcarea în sine. Faptul că numărul de bijuterii este atât de proeminent afișat ne oferă un sentiment al semnificației acestor pietre mici. De-a lungul anilor, departamentele de marketing ale diferitelor mărci au transmis mesajul că mai mult este mai bine când vine vorba de bijuterii. Acest lucru a deschis calea unor creații extrem de extreme, cum ar fi un ceas Waltham care are 100 de bijuterii. Se pare că doar 17 dintre ele îndeplinesc p functie concreta in mecanism, celelalte au fost pur și simplu montate pe rotor, fără un motiv funcțional aparent. Cazuri îndoielnice ca aceasta au dus la introducerea unui standard ISO care interzice promovarea bijuteriilor nefuncționale în mișcările ceasurilor.

Dar pentru ce sunt bijuteriile?
Mai important decât numarul bijuteriilor este rolul lor intr-o miscare automata. Cu mici excepții, pietrele utilizate sunt așa-numitele rulmenți de bijuterii. Aceste pietre plate, cilindrice, adăpostesc în mod obișnuit angrenaj rotativ sau pârghii. Trei componente de evacuare sunt, de asemenea, confecționate din bijuterii, inclusiv paletele care vin în contact cu roata de evacuare și pinul impuls, care animă roata de echilibru a mișcării.

Istoric, ceasornicarii foloseau pietre prețioase rare, cum ar fi diamante, rubine sau safire. Astăzi, multe mișcări fac uz de corundul sintetic. Pietrele din corindon roșu servesc cel mai frecvent ca rulmenți în mișcările ceasului. Culoarea acestor așa-numite rubine sintetice este analogă cu cea a rubinelor adevărate. Cu toate acestea, culoarea este opțională, iar unele mărci optează pentru rulmenți transparenti, inclusiv Moritz Grossmann. Deoarece bijuteriile joacă un rol funcțional în primul rând în mișcări, iar pietrele sintetice pot livra aceleași rezultate pentru un pret extrem de mic, ceasornicarii au preferat aceste bijuterii in locul celor naturale.

Numărul de bijuterii necesare pentru orice mișcare depinde de numărul de componente care necesită rulmenți. Șapte bijuterii tinde să fie minimul absolut pentru mișcări mai accesibile, în timp ce 21 este considerat un număr corect pentru un calibru automat cu trei mâini. Dacă punctele de frecare suplimentare sunt echipate cu pietre prețioase, cum ar fi butoiul, aceste numere urcă și mai mult. Un număr crescut de bijuterii sunt adesea necesare pentru mecanisme mai complexe, deoarece roțile și pârghiile suplimentare au nevoie de acesti rulmenți.
